Surse din Curtea Constituțională a României au declarat pentru Agerpres că judecătorii urmează să discute în februarie 2019 sesizările privind legea pensiilor și combaterea evaziunii fiscale. Aceastea au fost formulate de 83 de deputați de la PNL și USR. Proiectul de lege a fost adoptat în data de 19 decembrie de Camera Deputaților, aceasta având 193 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 14 abțineri.
Tot în acea dată a fost adoptat de Camera Deputaților un proiect care modifică legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, în calitate ded for decizional. Astfel, pentru toți inculpații care au săvârșit împreună o faptă de evaziune fiscală, se dispune o singură dată renunțarea la urmărirea penală, asta dacă unul sau o parte dintre aceștia acoperă integral prejudiciul produs, care este majorat cu un procent de 20%.
Deputatul Dan Barna, președintele USR, a anunțat în aceeași zi intenția de a ataca la CCR proiectul de lege. De asemenea, în ultima perioadă, Curtea Constituțională a României a mai avut câteva lucruri de stabilit în legătură cu fisputa dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. CCR a precizat că liderul statului nu și-a exercitat atribuția constituțională și legală. ”Faţă de circumstanţele cauzei, Curtea constată că, începând cu data de 30 noiembrie 2018, când prim-ministrul a comunicat formal Presedintelui cele două demisii din funcţia de ministru, şi până la data pronunţării prezentei decizii
Preşedintele nu şi-a exercitat atribuţia constituţională şi legală de a lua act de acestea şi de a constata, prin decret, vacanţa posturilor, deşi respectivele demisii au devenit, între timp, irevocabile.
În concluzie, Curtea reţine că, în ambele situaţii, în ordinea survenirii lor, Preşedintele nu a acţionat în niciun fel, deci nu şi-a exercitat atribuţiile constituţionale prevăzute de art. 85 alin. (2) din Legea fundamentală”, este precizat în motivare.