Sfântul Apostol Andrei (nume care derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”) a fost „cel întâi chemat” la învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, mai înaintea celorlalți apostoli. A dus apoi cu râvnă neostoită cuvântul și credința acestuia în multe ținuturi, printre care și cele dobrogene, fiind considerat creștinătorul neamului nostru și ocrotitorul României.
Sărbătoare Bisericească Naţională în România, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei se prăznuiește, deopotrivă, pe 30 noiembrie atât în calendarul religios ortodox, cât și în cel romano-catolic, și în cel anglican, și în cel luteran. Marea bucurie creștinească este, surprinzător, acompaniată de fenomene stranii, de la coborârea lupilor din munte în haite de 12 „suflete”, care se destramă abia la Bobotează (6 ianuarie), până la o invazie de strigoi, care umblă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie ca să „fure mana vacilor, mințile oamenilor și rodul livezilor” (conform doxologia.ro).
Aceste fenomene paranormale, dacă acceptați extrapolarea, au dus la formarea, de-a lungul veacurilor, a unei mulțimi de superstiții născute din nevoia credincioșilor de a se apăra de Cel Rău, sub orice formă ar lucra acesta la surparea credinței în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. FANATIK.RO vă prezintă doar o mică parte dintre acestea, având în vedere că obiceiurile populare țin de specificul local așa că este aproape imposibil să le știm pe toate. Cele mai cunoscute, mai generale, mai „folosite” le găsiți în lista de mai jos.
Cât despre obiceiul, nu superstiția!, de a pune grâu încolțit de Sfântul Andrei și despre cea mai puternică rugăciune pe care o puteți spune de Sfântul Andrei, citiți pe FANATIK.RO articolele mai ample postate deja! FANATIK.RO urează „LA MULȚI ANI”! tuturor Andreelor și Andreilor!