O eclipsă totală de Lună va avea loc în România în noaptea de duminică spre luni (20-21 ianuarie). Satelitul natural al Pământului va căpăta o culoare roșiatică, motiv pentru care fenomentul a fost denumit popular Luna sângerie. Cel mai spectaculos moment al eclipsei va începe la ora 6:41, iar maximul va fi atins la 7:12.
Eclipsa de Lună se produce în timpul fazei de Lună plină, iar cea din luna ianuarie va avea cea mai mare dimensiune din anul 2019, astfel că NASA a numit fenomenul Superlună. Denumirea a devenit foarte populară în ultimii ani, mai ales după cele trei fenomene de Super Lună de la sfârșitul anului 2018.
În România, eclipsa totală de Lună începe la ora 4:36. Este momentul în care Luna întră în penumbra Pământului. Schimbări vizibile ale discului vor putea fi zărite pentru prima dată la ora 5:34, însă cel mai spectaculos moment va avea loc la 6:41. Maximul va fi atins la ora 07:12 şi se va încheia la 07:43. Fenomenul va fi vizibil pe tot teritoriul țării și se va termina în jurul orei 8:oo, când Luna va începe să iasă din penumbra Pământului.
Eclipsa totală de Lună mai poartă numele de Lună sângerie pentru că în timpul fenomenului Satelitul natural al Pământului capătă o culoare roșiatică – portocalie în momentul în care trece prin umbra planetei noastre. Acesta este rezultatul împrăştierii şi refractării luminii solare prin atmosfera terestră. În lume există aproximativ o eclipsă totală pe Lună în fiecare an. Aceste fenomene nu au loc mai des pentru că orbita Lunii este ușor curbată. Superluna sângerie de pe 21 ianuarie se va produce în condițiile în care Luna va trece prin partea superioară a umbrei Pământului.