Stațiunea de pe litoralul românesc unde oamenii se înghesuie pe plajă și în apă ca în China este Costinești. Turiștii parcă au năvălit pe plaja și se pare că nu au o problemă cu faptul că stau ca în autobuz pe nisip, venind în fiecare an în același loc. Cu toate acestea, se plâng totuși de ceva: de faptul că nu găsesc coșuri de gunoi și toalete publice, iar atunci când le găsesc, trebuie să stea foarte mult la coadă. Dar, în continuare se pare că litoralul românesc ramane pe lista lor de vacanțe. Acestora le place România, chit că gasirea unui loc pentru a-și pune prosopul de plajă pare un caștig la loz în plic.
Scurta listă cu cele mai căutate stațiuni pare că va începe mereu cu Mamaia, iar, conform celui mai mare tur operator care vinde vacanțe la mare, urmează Eforie Nord și Venus. Turiștii preferă cu precădere pachetele all inclusive, la hotele cu maximum 3 stele și șezlongurile care sunt incluse în preț. ”Aici turiştii vin, plătesc un pachet all inclusive, beneficiază de toate trei mesele, break-ul dintre mese, băuturile sunt la dispoziţia dumnealor de dimineaţa până seara la 11 noaptea şi, pe lângă toate acestea, au şi şezlongurile incluse”, declară administratorul unui hotelde 3 stele, Sebastian Puznava, pentru Digi24. De aceea, și numărul acestora a crescut considerabil, față de sezonul trecut, cu aproximativ 30%.
Clienții mai pretențioși, care fac parte din al doilea tip de turiști sunt total opusul celui de mai sus, adică vor șezlonguri poziționate la cel puțin 1 metru și un bar al plajei de unde își pot cumpăra fără prea mult efort o băutură. Totodată vor și o plajă curată și cât mai liberă, de aceea preferă să plătească mai mult și merg la hoteluri de 4 stele.
Explicația se rezumă la faptul că de-a lungul timpului s-au investit foarte mulți bani în toate cele deținute de stațiuni. ”Sunt căutate aceste staţiuni pentru că s-au făcut cele mai mari investiţii. Serviciile de all inclusve au luat mare amploare în ultimii ani, sunt peste 20 de hoteluri all inclusive în momentul de faţă pe litoralul românesc”, a informat Aurelian Marin, agent de turism. Agenții de turism spun că sunt sezonul acesta turiștii vin, în mare parte, din Israel, Estonia, Polonia și Belgia.
În urma unui studiu făcut în anul 2010, unul dintre punctele forte ale turismului românesc este Marea Neagră. Exceptând zonele din Delta Dunării, litoralul românesc este amenajat și exploatat pe o distanță de 82 de km, până în acel an. Acesta reprezintă o parte din șărmul occidental al Mării Negre și se întinde de la granița cu Ucraina, până la cea cu Bulgaria. Orașele cle mai căutate, unde se află majoritatea atracțiilor turistice, este județul Constanța.