Stan și Bran au înseninat milione de frunți încruntate, au distrat întregi generații, au smuls lacrimi… de râs nu numai copiilor, au fost, sunt încă și vor mai fi mulți ani cel mai cunoscut și apreciat cuplu de comici ai marelui ecran. Stan și Bran au fost britanicul Stan Laurel (16 iunie 1890 – 23 februarie 1965) și americanul Oliver Hardy (18 ianuarie 1892 – 7 august 1957).
De unde, atunci, Stan și… Bran?! Stan și Bran sunt numele românești ale celor doi actori pentru că Stan și Bran erau, la vremea respectivă, anii ‘20 ai secolului trecut, două dintre cele mai populare, mai folosite nume de bărbați la noi, alături de „dublul” Stan și… Oprea! „Slăbuțul” Stan Laurel (Stan) și „grăsuțul” Oliver Hardy (Ollie la americani, Bran la noi) au dominat marele ecran cu comediile lor, începând cu celebrele bătăi cu frișcă și terminând cu aventurile din armată, între anii 1920 și 1950. Bran ne-a părărsit în 1957, Stan l-a urmat în cer în 1965.
Stan și Bran revin pe marele ecran în ianuarie 2019! Cu un film făcut recent! Evident nu în carne și oase, ar fi imposibil, ci întruchipați de sosiile lor Steve Coogan (Stan) și John C. Reilly (Bran), într-un film biografic denumit simplu „Stan and Ollie”, produs de BBC, regizat de scoțianul Jon S. Baird, după scenariul britanicului Jeff Pope. Steve Coogan este un actor britanic de 53 de ani, cele mai cunoscute filme în care a jucat fiind „Înconjorul Pământului în 80 de zile” (Around the World in 80 Days, 2004), seria „O noapte la muzeu” (Night at the Museum, 2006-2014) și „Furtuna tropicală” (Tropic Thunder, 2008). A fost nominalizat la Oscar, dar nu pentru actorie, ci pentru scenariul semnat la „Philomena” în 2013.
John C. Reilly, actor american de 53 de ani, a jucat în mai bine de 50 de filme și îl cunoașteți sigur din „Nu suntem îngeri” (We’re No Angels, 1989), „Ororile războiului” (Casualties of War, 1989), „Zilele Tunetului” (Days of Thunder, 1990), Hoffa (1992), „Jurnalul unei vedete de film porno” (Boogie Nights, 1997), Chicago (2002), „Orele” (The Hours, 2002) sau „Gardienii galaxiei” (Guardians of the Galaxy, 2014). A fost nominalizat la Oscar pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”, Amos Hart din „Chicago” (2002) și la Premiile Grammy pentru cântecul „Walk Hard” din „Calcă apăsat: Povestea lui Dewey Cox” (Dewey Cox Walk Hard: The Dewey Cox Story, 2007).
„Stan and Ollie” spune „povestea reală, nespusă” (scenaristul Jeff Pope) a ultimului turneului făcut de doi mari comici, în anul 1953, în Marea Britanie. Filmul duce spectatorul în spatele scenei, în culise, dezvăluind viețile deloc simple ale protagoniștilor. Turneul este istovitor, relația dintre Stan și Bran, care au apărut împreună în mai mult de 100 de filme, este încărcată nervos de nenumărate certuri iscate din diferențele de opinii, starea de sănătate a lui Bran este din ce în ce mai precară… În realitate, el chiar avea să moară în urma unui atac de cord în 1957, fiind suferind de inimă de mai mulți ani. De altfel, în trailerul filmului, pe care îl puteți vedea mai jos,Lucille (Shirley Henderson), soția sa, îi spune: „Te iubesc, dar nu o stau să văd cum acest turneu nebunesc te va băga în coșciug”.
„Stan and Ollie”este anunțat pentru prima lună a lui 2019, în plin sezon Oscar și producătorii țintesc o serie de nominalizări la gala de anul viitor. Nu s-a anunțat încă nicio dată și pentru apariția filmului în cinematografele din România.
„Sunt conștient de responsabilitatea uriașă de a readuce aceste personaje celebre la viață, dar nu le-am tratat cu mănuși și nici nu le-am văzut prin ochelari cu lentile roz. Sunt personaje vii, cu defecte și neajunsuri. Documentarea pentru această poveste mi-a adus în vedere atât de multe detalii și întâmplări de care nu aveam nici cea mai mică idee. Stan şi Ollie sunt eroii mei. Când mă uit la filmele lor, în capul meu este întotdeauna sâmbătă dimineaţă, am şase ani şi mă uit vrăjit la televizor” – scenaristul Jeff Pope pentru „Telegraph”, septembrie 2018
107 filme scurte și de lung metraj în care au apărut împreună au la activ Stan și Bran, începând din 1921, cu filmul mut de scurt metraj „Câinele norocos” (The Lucky Dog), și terminând cu o comedie de 100 de minute numită diferit și lansată la date diferite: „Atoll K” în Franța (premiera pe 17 octombrie 1951) / „Robinson Crusoeland” în Marea Britanie (premiera pe 23 septembrie 1953) / „Utopia” în SUA (premiera pe 14 decembrie 1954)