Sondaj: Trei sferturi dintre români sunt mulțumiți de Pilonul II de pensii

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 13:09
Sondaj: Trei sferturi dintre români sunt mulțumiți de Pilonul II de pensii
Un sondaj arată că românii au tot mai mare încredere în pilonul II de pensii *foto: hepta.ro

De 12 ani sistemul de pensii obligatorii private, așa-numitul „Pilon II”, funcționează în România, iar activitatea sa începe să capete tot mai multă tracțiune în rândul populației.

Astfel, nu mai puțin de trei sferturi din români spun că acest pilon ar trebui menținut, potrivit unui studiu derulat de către institutul ISRA Center la solicitarea Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) în perioada octombrie-noiembrie 2019.

Românii sunt tot mai mulțumiți de Pilonul II de pensii

Studiul arată că nivelul de satisfacţie al românilor privind administrarea Pilonului II este în creştere la nivelul principalilor indicatori, precum acces la informaţie, claritatea informaţiei sau costurile de administrare. 45% spun că au multă şi foarte multă încredere în sistemul de pensii private.

„În general, participanţii Pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate, românii consideră că Pilonul II este o idee bună care trebuie menţinută. Sprijinul populaţiei pentru Pilonul II a rămas constant şi majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”, remarcă sociologul Monica Alexandru, cea care a condus desfăşurarea cercetării.

Sondajul ISRA a vizat populaţia urbană ocupată (cu loc de muncă), cu vârstă între 20 şi 55 de ani şi venituri peste medie, mărimea eşantionului fiind de 1.147 de repondenţi intervievaţi faţă în faţă (metoda CAPI), sondajul având o marjă de eroare mai mică de 2,9%.

Pilonul II de pensii a dat cel mai bun randament din ultimii nouă ani în 2019

Potrivit statisticilor prezentate de APAPR, Pilonul II de pensii a realizat în 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai bună performanță din ultimii 9 ani, pe fondul recuperării deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 în economie și pe piețele financiare, precum și evoluțiilor peste așteptări ale Bursei de Valori de la București.

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) și până la finele anului 2019 a fost de 154%, adică un randament mediu anualizat de 8,35% pentru toată perioada de funcționare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totală inflației din perioada analizată (41,8%), respectiv rata medie anualizată a inflației pentru exact aceeași perioadă (3,05%).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×