Situație halucinantă în Venezuela! Are doi președinți și doi șefi ai parlamentului în același timp

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
07/01/2020, 16:28
Situație halucinantă în Venezuela! Are doi președinți și doi șefi ai parlamentului în același timp
Situație tensionată în Venezuela. Țara are 2 președinți și doi șefi ai parlamentului. Sursa foto: Hepta.ro

Șeful parlamentului din Venezuela, Juan Guaido, s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar al țării, în condițiile în care Nicolas Maduro a fost ales de curând leful statului. Situația este de-a dreptul halucinantă, fapt care a dus la numeroase proteste.

Venezuela are doi președinți și doi șefi ai parlamentului, simultan

Nicolas Maduro și-a început anul trecut cel de-al doilea mandat în calitate de președinte al Venezuelei, dar locuitorii nu sunt mulțumiți de rezultatul alegerilor. Alegătorii sunt de părere că au existat fraude electorale și au început să protesteze pe străzi.

Juan Guaido, liderul opoziţiei şi şef al Adunării Naţionale (Parlamentul) din Venezuela, a profitat de această situație și s-a autoproclamat președinte interimar al țării. Asta înseamnă că în momentul de față există doi șefi de stat și doi șefi ai parlamentului.

Luis Parra a fost reales de președintele venezuelean Nicolas Maduro în funcția de președinte al parlamentului. „Adunarea Naţională a luat o decizie şi dispune de o nouă echipă de conducere (…) 

Mai multe state l-au recunoscut pe noul președinte, Juan Guaido

Am auzit de ceva timp că deputatul Juan Guaido va fi înlăturat din Adunarea Naţională cu voturile opoziţiei”, a declarat Nicolas Maduro în timpul unei intervenţii televizate, informează stirileprotv.ro.

Nici președintele autoproclamat Juan Guaido nu s-a lăsat mai prejos și a organizat o ședință în care a fost reales președinte al parlamentului. Așadar, deputații opoziției l-au votat pe Guaido acesta primind 100 de voturi „pentru”.

Liderul opoziției a făcut apel la organizarea alegerilor libere. Juan Guaido are susținerea mai multor țări printre care se numără Statele Unite, Argentina, Brazilia, Guatemala, Canada, Columbia, Costa Rica, Peru, Chile şi Ecuador, relatează Mediafax.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a recunoscut pe Juan Guaido, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Decizia a venit după ce președintele Nicolas Maduro a anunțat că Venezuela rupe relaţiile politice şi diplomatice cu SUA.

„Guvernul imperialist al Statelor Unite desfăşoară o operaţiune de a impune un Guvern marioneta. Vor să conducă Venezuela de la Washington”, a spus președintele Venezuelei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×