Simona Halep e în culmea fericirii! Cum este tradiția la aromâni și când ar putea avea loc nunta

Dan Suta   
în Stiri mondene
20/07/2019, 17:55
Simona Halep e în culmea fericirii! Cum este tradiția la aromâni și când ar putea avea loc nunta
Primul din stânga acestei imagini este Toni Iuruc, iubitul tenismeni Simona Halep. Urmează nunta? Sursa foto: verdict.ro

Simona Halep este mai fericită ca niciodată. Tenismena nu doar că a devenit victorioasă câștigând trofeul de la Wimbledon, dar a și câștigat un bărbat alături de care ar avea intenții cât se poate de serioase, scrie presa centrală. Toni Iuruc, în vârstă de 40 de ani, este cel care a cucerit-o pe frumoasa constănțeancă, iar cei doi au fost surprinși în tandrețuri la mare.

Simona Halep se pregătește de nuntă după datinile aromâne?

Halep este aromâncă, iar în cazul în care va face nuntă, regulile ar fi un pic diferite față de o nuntă tradițională românească. Nunta reprezintă unul din cele mai importante evenimente din viața unui om în cultura aromână. Tradiția spune că pețitorul, în acest caz Toni Iuruc, primește o pereche de pantofi după care urmează logodna mică, unde familiile viitorilor miri se pun de acord cu toate detaliile legate de căsnicie.

Tatăl sau mama flăcăului merge acasă la familia miresei. Dacă din familia mirelui trăiește doar tatăl, acesta trebuie să bea țuica cu ginerele, iar mireasa sărută mâna socrului și primește în dar un ban. Acela este momentul în care, din punct de vedere tradițional, fata este logodită.

Nunta tenismenei ar începe, conform tradiției aromâne, miercurea și s-ar sfârși duminica. Nunta propriu zisă ar avea loc așadar, ori într-o zi de miercuri, ori duminică. 

simona halep nunta
Toni Iuruc este bărbatul care a cucerit-o pe Halep. Sursa foto: verdict.ro

Datini din străbuni

Apoi se stabilesc datele logodnei și a nunții. Cu privire la nuntă, și aici sunt câteva datini sacre le aromâni. În vinerea dinaintea nunții, se organizează un eveniment special la familia miresei. Se aranjează zestrea în casa miresei iar duminica dinaintea nunții, soacra cheamă domnișoarele de onoare și le oferă câte un măr în care este înfiptă o monedă.

Sâmbăta, la casa mirelui, suratele cântă și aruncă bani într-un vas cu fântână. Banii strânși se împart apoi între surate, după care cavalerii de onoare bărbieresc mirele, scrie cancan.ro. Banii de la evenimentul din casa mirelui se pun în niște prosoape.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×