O sesiune foto sexy printre ruinele Sinagogii din Constanța a stârnit revolta comunității evreiești. Asta fiindcă lăcașul de cult mozaic se află în paragină iar accesul este interzis. Fotograful se apără însă și susține că a putut intra în lăcașul de cult cu acordul unor muncitori care folosesc sinagoga pe post de depozit pentru materialele de construcții.
Fotograful care a realizat pictorialul controversat, a declarat pentru ziarul local Info Sud-Est că a avut acceptul unor muncitori din zonă și că ulterior a retras de pe internet toate fotografiile. Președintele Comunității Evreiești din Constanța susține însă că aceștia au intrat fraudulos în interiorul lăcașului de cult. „Suntem indignați. Nu le-a dat nimeni acordul. Au intrat fraudulos. Sinagoga este de un an în custodia Companiei Naționale de Investiții. Am mai pus un lacăt și i-am rugat pe vecinii din zonă care fac lucrări de reabilitare să ne alerteze”, a declarat președintele Comunității, Sorin Lucian Ionescu.
Și cei de la Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România au avut o reacție pe acest subiect: „Scandalos! Sinagoga din Constanţa, un monument arhitectural deosebit lăsat în paragină de autorităţi, de comunitatea evreiască locală, acum este transformată în decor pentru fotografii de genul acestora… În orice altă ţară din Europa, o astfel de clădire ar fi fost, de mult restaurată…. De ce în România nu?“, au scris cei din cadrul organizației. VEZI GALERIE FOTO
După apariția fotografiilor în presa locală, publicații israeliene precum Jerusalem Post, Times of Israel sau Jewish Telegraphic Agency au criticat atât ședința foto controversată, dar mai ales gradul avansat de degradare în care se află lăcașul de cult evreiesc din Constanța. Sinagoga așkenază din Constanța, construită în anul 1911, în stil maur, este lăsată în paragină de peste 20 de ani. Imobilul aparține Comunității Evreilor din Constanța, iar proprietarii nu au făcut nimic după 1990 să conserve clădirea, aceasta fiind încadrată în clasa I de risc seismic. Abia recent, după ce presa și comunitatea locală au sesizat că se pierde o clădire valoroasă, proprietarii au făcut un proiect de restaurare și consolidare, iar lucrările de restaurare urmează să fie făcute prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, arată g4media.ro.
„Ultimele documente necesare au fost finalizate recent, după o procedură foarte dificilă care s-a întins pe durata ultimilor ani datorită complexităţii deosebite a proiectului. În baza acordului care a fost realizat deja, reabilitarea Sinagogii va fi efectuată în parteneriat de către FCER/CE Constanţa şi Guvernul României. Sper ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp posibil“, a declarat Silviu Vexler, deputatul minorităţii evreieşti în Parlamentul României, pentru adevarul.ro.