SIIJ, dosar de abuz în serviciu pentru foștii președinți ai Instanței Supreme, Cristina Tarcea și Livia Stanciu

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) are în lucru un dosar în care sunt vizate Cristina Tarcea și Livia Stanciu, foști președinți ai Instanței Supreme. Cele două sunt vizate după mai multe plângeri, dar deocamdată dosarul de urmărire penală este în rem, arată cei de la Mediafax care au citat surse judiciare. Una dintre plângerile conexate la dosar a fost depusă de către Nicolae Marin, chiar actualul adjunct al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Ce acuzații li se aduc foștilor președinți ai Instanței Supreme

Acuzațiile la adresa Cristinei Tarcea și Livia Stanciu, ca președinți ai Instanţei Supreme, sunt de încălcare a dispoziţiilor legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin acest lucru „au adus vătămări grave, atât actului de justiţie, cât şi părţilor procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecători”.

Livia Stanciu a condus Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în perioada 2010-2016, în timp ce mandatul Cristina Tarcea, început pe 14 septembrie 2016, s-a încheiat în septembrie anul acesta, noul preşedinte al Instanţei Supreme a fost numită Corina Corbu.

Cristina Tarcea și Livia Stanciu (foto) s-ar putea alege cu un dosar pentru abuz în serviciu din partea SIIJ *foto: digi24.ro

Totul a pornit după scandalul completului cu 5 de la CCR

CCR a admis în noiembrie 2018 sesizarea premierului Dăncilă cu privire la conflictul juridic de natură constituțională între Parlament și ICCJ pe tema constituirii completurilor de cinci judecători. Curtea Constituțională a decis ca Instanța Supremă să schimbe imediat toți membrii completurilor de cinci.  Două zile mai târziu, au avut loc tragerile la sorţi pentru desemnarea noilor completuri de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Controversele pe această temă au început după ce au intrat în vigoare modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevedeau că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi   Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai pot conduce completurile de 5 judecători, ci că toţi magistraţii din complet trebuie traşi la sorţi.

Taguri: CCR