Senatul a respins OUG 1/2020 care plafona pensiile militarilor și amâna pensiile speciale pentru aleșii locali

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
10/02/2020, 22:13
Senatul a respins OUG 1/2020 care plafona pensiile militarilor și amâna pensiile speciale pentru aleșii locali
Senatul a respins OUG 1/2020 care plafona pensiile militarilor și amâna pensiile speciale pentru aleșii locali *foto: hepta.ro

OUG 1/2020 privind unele măsuri fiscal – bugetare și modificarea și completarea unor acte normative a fost respinsă de senatori. Ordonanța avea ca scop să corecteze măsurile prevăzute în OUG 114, așa-numita „taxă a lăcomiei” propusă de fostul ministru al Economiei din partea PSD, Orlando Teodorovici, în strânsă colaborare cu „părintele programului de guvernare”, Darius Vâlcov.

Ce schimbări propunerea OUG 1/2020 care a fost respinsă de senatori

De asemenea, ordonanța de urgență era completată și cu alte măsuri fiscale. Printre acestea se numărau înghețarea punctului de amendă la 145 de lei, interzicerea detașărilor la stat și plafonarea salariilor demnitarilor.

Senatorii au respins adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu 69 de voturi „pentru”, 44 „împotrivă” şi trei abţineri. Senatul este prima Cameră sesizată cu această lege, dar deputaţii vor fi cei care vor lua decizia definitivă.

Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului Ludovic Orban, a declarat la momentul adoptării OUG 1/2020 că aceasta prevede, între altele, îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi suspendarea prevederilor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021.

De asemenea, OUG 1/2020 prevedea eliminarea taxei pe active bancare și a taxei de 2% pentru companiile din sectorul energetic, precum și obligația de majorare suplimentară a capitalului fondurilor de pensii.

Cum afecta indemnizațiile pentru polițiști OUG 1/2020

Prin adoptarea OUG 1/2020 au intrat în vigoare şi o serie de măsuri fiscal-bugetare care privesc poliţiştii, militarii şi personalul civil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare s-au majorat cu 1/3 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de Lege nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2019, în aplicarea art. 38 alin.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×