Stresul, stilul de viaţă dezordonat şi alimentaţia nesănătoasă sunt doar trei dintre cauzele accidentelor vasculare cerebrale, care au început să afecteze chiar şi persoane de 30 de ani! România ocupă locul doi la nivel mondial, din punct de vedere al mortalităţii din cauza accidentului vascular cerebral.
Media de vârstă la care oamenii sunt afectaţi a scăzut drastic, de la 55 de ani, către către 30 de ani. Medicii atrag atenţia că boala loveşte crunt, aşa că le recomandă tinerilor să nu ignore simptomele şi să meargă la control. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Cum recunoşti simptomele unui accident vascular cerebral. Pentru a reţine cât mai uşor simptomele descrise mai jos, poţi recurge la metoda folosită şi de celebrul personaj Dr. House, şi anume FAST:
F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte
A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos
S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele
T (time=timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
Un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală este cea mai des întâlnită cauză a accidentului vascular cerebral. Practic, sângele nu mai irigă cu oxigen o anumită porţiune a creierului, iar aceasta „moare”. Medicii spun că multe cazuri ar putea fi prevenite, dar românilor le lipsesc informaţiile. Din păcate, acest lucru ne plasează pe locul doi la nivel mondial, din punct de vedere al mortalităţii din această cauză, afirmă specialiştii în domeniu.
În cazul în care nu duce la deces, accidentul vascular produce dizabilităţi fizice sau mentale permanente. Tratarea urmărilor unui AVC este greoaie şi implică mai multe eforturi: „Neuroreabilitarea este un efort comun din partea neurologilor, din partea medicilor specializaţi în medicină fizică şi recuperatorie, din partea psihologilor, logopezilor şi aşa mai departe. Sunt multe specialităţi care conlucrează spre binele pacientului şi recuperarea deficitului”, afirmă prof. dr. Dafin Mureşanu.