Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi-a exprimat preocuparea joi în legătură cu creşterea în putere a ‘populismului’ şi a ‘forţelor izolaţionismului’, ilustrată în special prin votul britanic în favoarea ieşirii Regatului Unit din UE, informează AFP.
‘Nu avem nevoie de votul asupra Brexit pentru a înţelege că slaba creştere economică, creşterea inegalităţilor şi lipsa locurilor de muncă s-au conjugat cu preocupările sociale şi geopolitice pentru a alimenta creşterea populismului şi a forţelor izolaţionismului’, a explicat ea într-un discurs la Washington.
„Cea mai mare provocare căreia noi îi facem faţă în prezent este riscul de a vedea lumea întorcând spatele cooperării internaţionale”, a adăugat ea în faţa unui centru de reflexie dedicat dezvoltării economice.
Potrivit directoarei FMI, ţările cu venituri slabe vor fi ‘afectate în mod special’ de revenirea protecţionismului, cu riscul agravării situaţiei lor economice şi a reducerii perspectivelor populaţiilor tinere, în special în Africa Subsahariană.
„Dacă nu suntem capabili să furnizăm viitoarei generaţii în această regiune mijloace de a trăi şi o şansă de a profita de bunăstarea mondială, va trebui să ne pregătim pentru migraţii şi pentru tensiuni politice de o amploare fără precedent”, a afirmat ea.
Acest val de migranţi nu va fi oprit nici prin întinderi de apă nici prin ‘frontiere securizate de un zid’, a declarat ea, referindu-se la propuneile lui Donald Trump.
Candidatul republican la Casa Albă s-a angajat să construiască un zid la frontiera mexicană pentru a încetini sosirea imigranţilor clandestini.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET