Deputatul PSD Prahova, Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care e acuzată de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Fostul deputat social-democrat este chiar fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova,Mircea Cosma.
Andreea Cosma este acuzată că a săvârși toate aceste fapte în calitate de notar. Condamnarea nu este, însă, definitivă, iar avocații tinerei pot face apel. Procurorii vorbesc despre un prejudiciu estimat la 18 milioane de lei în dosarul în care a fost condamnată fiica fostului președinte al CJ Prahova.
În dosarul în care a fost condamnată Andreea Cosma, a fost deferit justiției și tatăl ei, Florin Anghel. Acesta a fost președintele Consiliului Județean Prahova între anii 2004-2008. Acesta din urmă este acuzat în dosarul fiicei sale că ar fi înstrăinat terenurile deținute de instituția pe care o conducea, prin intermediul lui Dănuţ Cornea. Acesta era fost director al Parcului Industrial Plopeni, cel care administra o suprafaţă de peste 40 de hectare. Tranzacția a fost efectuată în cadrul unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.
Procurorii DNA susțin că aceste terenuri au fost vândute fără să fie evaluate și fără licitație publică. Directorul parcului a semnat actele fără ca Adunarea Generală a Acţionarilor să-l fi împuternicit. Astfel, tranzacția a vut loc ”fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale”.
Andreea Cosma, în calitatea sa de notar, a parafat actele de vânzare-cumpărare, încheiate între 11 iunie 2008 – 4 iulie 2008. În urma acestei parafări, procurorii au evaluat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei. Suma reprezentând diferenţa dintre suma la care au fost preluate terenurile și prețul rezultat în urma vânzării.
Potrivit datelor din dosar, Andreea Cosma, în calitatea sa de notar, „a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.