Se schimbă legea armelor de foc. Condițiile în care se pot cumpăra

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
07/11/2019, 16:21
Se schimbă legea armelor de foc. Condițiile în care se pot cumpăra
Ce modificări și completări aduce legea privind regimul armelor și munițiilor. Sursa foto: arsenalpark.ro

Poliția Română a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că legea armelor de foc s-a schimbat începând de luna aceasta. Persoanele fizice sau juridice care dețin arme de foc trebuie să știe că din 4 noiembrie 2019 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 196/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor.

Ce schimbări aduce legea privind regimul armelor și munițiilor

Modificările legislative care au fost aduse regimului armelor și munițiilor sunt legate de redenumirea anumitor arme, dar și condițiile în care se poate cumpăra un pistol. Poliția Română a anunțat că din data de 4 noiembrie 2019 armele de panoplie au fost redefinite ca fiind arme dezactivate, în timp ce armele de recuzită vor purta de acum înainte denumirea de arme de spectacol și arme acustice. De asemenea, a fost introdusă o nouă categorie de arme, aceea de alarmă și de semnalizare care vor putea fi folosite numai pentru a trage gloanțe oarbe sau cartușe pirotehnice de semnalizare.

„Sunt interzise procurarea, deţinerea, folosirea, precum şi efectuarea oricărei operaţiuni cu încărcătoare ce se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percuţie centrală sau cu repetiţie, care: a) pot conţine mai mult de 20 de cartuşe, în cazul armelor de foc scurte; sau b) pot conţine mai mult de 10 cartuşe, în cazul armelor de foc cu ţeavă lungă, prevăzute la categoria A pct. 6 şi 7 din anexă. (art. 9 alin. 3). Deţinerea, portul sau folosirea armelor şi muniţiilor înscrise în permisul de armă, ulterior expirării termenului de valabilitate al acestuia, este interzisă. (art. 25 alin. 5)”, conform politiaromana.ro. 

Care sunt condițiile de acordare a permisului de port armă

Totodată, legea prevede și care sunt condițiile în care un cetățean român poate deține o armă de foc. Astfel, persoanele care vor să-și procure o armă letală trebuie să știe că trebuie să aibă peste 18 ani, să fie apte din punct de vedere psihologic, să nu fi fost condamnate definitiv sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție, precum și faptul că au absolvit un curs de intruire teoretică și practică, potrivit lege5.ro. 

Colecționarii de arme pot primi până la maxim 10 cartușe pentru câte o singură armă de fiecare calibru. De asemenea, posesorii armelor de foc și pază vor primi de luna aceasta câte 100 de cartușe, în loc de 50 ca până acum, precum și 50 de cartuşe fără proiectil pentru fiecare armă. În plus, posesorii armelor de vânătoare vor putea achiziționa maxim 500 de cartuşe pentru câte o singură armă de fiecare calibru (față de 300) dintre cele pentru care are dreptul de port şi folosire.

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×