Se anunță fenomene meteo extreme! Clima la nivel mondial va fi modificată

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
09/02/2019, 16:24
Se anunță fenomene meteo extreme! Clima la nivel mondial va fi modificată GALERIE FOTO
Fenomenele meteo extreme vor deveni o obisnuinta pentru intreg globul pamantesc

Meteorologii avertizează că fenomenele meteo extreme care au acoperit Europa de zăpadă și gheață, și care au adus în Statele Unite ale Americii temperaturi de minus 60 de grade Celsius, în timp ce Australia a fost cuprinsă de indendii de vegetație cauzate de caniculă vor deveni frecvente! Experții au efectuat un studiu publicat joi prin care susțin că astfel de fenomene vor deveni o rutină pentru populația de pe glob, odată cu topirea ghețarilor de la Polul Nord.

”Vom începe să vedem mai multe astfel de (fenomene) meteorologice extreme, atât caniculare cât şi reci – cu efecte incredibil de perturbatoare pentru agricultură, infrastructură şi viaţa umană în sine”, a declarat într-un comunicat Nick Golledge de la Centrul de Cercetare a Antarcticii de la Universitatea Victoria din Wellington. ”Acest lucru nu este luat în considerare în cadrul actualelor politici climatice globale’‘, a subliniat Nick Golledge de la Centrul de Cercetare a Antarcticii de la Universitatea Victoria din Wellington, scrie Agerpres.

Fenomenele meteo extreme, cauzate de topirea ghețarilor

Studiul condus de Golledge, realizat împreună cu oameni de ştiinţă din Canada, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, și publicat în revista Nature, a utilizat modele climatice pentru a simula ce s-ar putea întâmpla când apa rezultată în urma topirii calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica va pătrunde în oceanele de pe Pământ.

In SUA au fost inregistrate temperaturi de minus 60 de grade Celsius

Potrivit estimărilor modelizate, în unele zone ale lumii schimbările la nivelul oceanelor vor conduce la înmulţirea fenomenelor meteorologice extreme şi la o variaţie mai mare a temperaturilor înregistrate de la un an la altul.

În ciuda valului de ger din Statele Unite, unde valorile de temperatură au scăzut în unele cazuri – cum s-a întâmplat în Chicago – sub cele de la Polul Nord, temperaturile la nivel global au crescut şi, în conformitate cu politicile actuale, se preconizează că acestea vor fi cu 3 până la 4 grade Celsius mai mari până în anul 2100, a precizat Golledge.

Topirea continuă a ghețarilor va conduce la perturbarea curenţilor oceanici şi la modificarea climei la nivel mondial, a adăugat expertul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×