Scrisoarea lui George Stanca pentru Elena Udrea! Ce mesaj îi transmitea scriitorul, atunci când era în închisoare, în Costa Rica

George Stanca a încetat din viață astăzi, la 71 de ani, în urma unui stop cardio- respirator. De-a lungul prestigioasei sale cariere de scriitor și gazetar, acesta nu a ratat niciodată ocazia de a-i taxa cu multă ironie fină pe oamenii politici și nu numai, când era cazul. În toamna anului trecut, Elena Udrea a fost ridicată de forțele de ordine din Costa Rica, chiar în timp ce se plimba împreună cu fiica nou-născută. Această veste nu l-a putut lăsa indiferent pe George Stanca. Într-un articol publicat la momentul respectiv , în cadrul rubricii , „Scrisorile lui Stanca”, cunoscutul publicist a ironizat-o pe Udrea, în stilul său inconfundabil.

„Tu ai o vină, paradoxal, mică și omenească, fiindcă în ceea ce ți se întâmplă e vorba despre destinul tău. Unul contorsionat, care te-a pus sus de tot. Apoi, te-a scoborât până sub pământ – la subsolul unei pușcării sud-americane.” , scrie George Stanca, în debutul textului său, structurat sub forma unei scrisori.  „Nu e din cauză că ești o femeie frumoasă, sexoasă, luxoasă. E că ai fost ambițioasă. Și fără limite. Ai mai avut inconștiența să sfidezi lumea, care, cu toată situația ta curentă, te urăște și acum, îți vrea răul, se bucură… Deși vina ta e mai mică decât a celui care te-a împins, încurajat la fapte.”, a continuat publicistul.

Scriitorul George Stanca a taxat-o dur pe Elena Udrea, în momentul arestării acesteia.

„Eu nu te urăsc, știi, cu toate pamfletele mele din vremi revolute, dar nu pot neglija că poate, ca ipoteză, te-au ajuns blestemele atâtor români pe care i-ai sfidat când aveai puterea. Și erai considerată Favorita. În rest, la ce se spunea, se credea, nu mă bag. Iau doar ce a fost la vedere și constat doar atât, cu bun simț și realist: erai o răsfățată a regimului de tristă amintire. Ba, ți s-au dat și funcții și milioane de euro pe mână.”,scrie gazetarul în continuarea articolului său, publicat în Click.

George Stanca și Scrisorile sale inconfundabile

Când ai simțit puterea până-n rărunchi, ți-ai pierdut controlul, voința, caracterul. Ai trăit cvasiplacentar, erai într-un extaz continuu, cel al puterii. Al nenorocitei de puteri. Căci răul fundamental care te-a dus la un rău imens pe care-l trăiești azi – într-o pușcărie străină și cu un copilaș prea mic să suporte regimul tău – este acela că te-ai afundat în politică. Nu până-n gât, ci până-n destin! Aici e Răul. Credeai că iluzia Raiului pe pământ, viața euforică, belfăreala, vor dura o veșnicie. Și, n-a durat. Și, iată decontul – viața ta chinuită de azi. Nu uita că, aici, în România din care ai fugit cu cea mai penală prietenă a ta, madamme Bica, ești judecată ”pentru luare de mită şi spălare de bani în legătură cu finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009, când Traian Băsescu a fost reales în funcţia de preşedinte. lena, eu nu mă refer numai la tine. La urma urmei tragi ponoasele propriilor fapte. Dar mă îngrijorează soarta copilului. A scumpei tale Eva Maria – apropos, prima mea nepoată se numește la fel… – pentru care tatăl ei ar trebui să se lupte. Dar, în ceea ce te privește, cu toată simpatia pe care ți-o port ca unei femei frumoase și inteligente de care s-a servit o mare canalie a istoriei, Diavolul Calvit, nu am a-ți spune cu milosârdie creștină decât un lucru simplu:
Dumnezeu, cu mila Lui”
, a scris George Stanca, în încheierea scrisorii sale.