Schimbare pentru mai multe categorii de pensionari. Cu cât crește pensia, în funcție de anul pensionării. Un nou proiect de lege

Catalin Nae    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
03/11/2019, 12:38
Schimbare pentru mai multe categorii de pensionari. Cu cât crește pensia, în funcție de anul pensionării. Un nou proiect de lege
Schimbare pentru mai multe categorii de pensionari. Cu cât crește pensia, în funcție de anul pensionării. Un nou proiect de lege

Legea Pensiilor aduce modificări substanțiale în sistemul de pensii, iar un nou proiect legislativ vine cu schimbări importante în ceea ce privește pensiile militarilor, polițiștilor și uncţionarilor publici cu statut special care au lucrat în penitenciare. Mai exact, pensiile lor ar putea fi corectate, lucru care le-ar aduce majorări diferite, în funcție de momentul ieșirii la pensie. Această inițiativă se află în dezbatere la Senat.

Ce prevede proiectul care modifică Legea pensiilor

Proiectul prevede o corecţie a pensiilor militare de stat, corecţie care se va realiza cu ajutorul unui indice calculat în funcţie de momentul ieşirii la pensie, notează a1.ro. Valorile acestui indice sunt:

  • 1,00, pentru cei ieşiti la pensie în perioada 1 ianuarie 2010 – 14 septembrie 2017
  • 1,15, pentru perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2009
  • 1,20, pentru cei ieşiţi la pensie după 14 septembrie 2017
  • 1,25, pentru perioada 1 ianuarie 1995 – 31 decembrie 1999
  • 1,30, pentru cei ieşiţi la pensie înainte de 31 decembrie 1994
  • 1,35, pentru perioada 1 ianuarie 2000 – 31 decembrie 2004

De menționat că s-a început deja cy schimbări importante care vor afecta și următorii ani, de la majorări ale punctului de pensie, până la recalculări, noi formule de vechime şi chiar transformări ale pensiilor în ajutoare sociale. De altfel, noua lege a pensiilor a început deja să se aplice pe anumite capitole. Concret, în primă fază, în luna septembrie, a avut loc prima majorare a punctului de pensie.

Modificări de ultimă oră la Legea Pensiilor

Acesta a crescut de la 1.265 de lei la 1.775 de lei iar din 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai crește cu 100 de lei și va ajunge la 1.875 de lei. Tebuie să știți încă că din septembrie 2021 anumite pensii se vor transforma și dispar în totalitate câțiva termeni. Pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.

Anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării. Nu se termină aici – pentru drepturile de pensie acordate în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul pensiilor militare de stat, cât și în sistemul public de pensii, se va putea cere recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate în sistemul pensiilor militare de stat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×