Schimbare importantă pentru șoferi de la 1 februarie. Poliția a început să dea amenzi, iar unii conducători au rămas fără mașini

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
02/02/2020, 11:33
Schimbare importantă pentru șoferi de la 1 februarie. Poliția a început să dea amenzi, iar unii conducători au rămas fără mașini
Schimbare importantă pentru șoferi de la 1 februarie. Poliția a început să dea amenzi, iar unii conducători au rămas fără mașini. Sursa foto: Hepta

De la 1 februarie au intrat în vigoare noi reguli pentru firmele de ridesharing și șoferi, iar polițiștii din Capitală au aplicat deja mai multe amenzi, anunță realitatea.net.

A intrat în vigoarea legea care reglementează transportul alternativ

Oamenii legii au fost cu ochii pe acei șoferi care fac transport alternativ, dar și pe taximetriști, după ce la 1 februarie au intrat în vigoare noi reguli pentru firmele ce au ca domeniu de activitate ridesharing-ul.

Astfel, unii șoferi au rămas fără autoturisme timp de șase luni, iar un conducător auto s-a ales cu dosar penal întrucât a fost prins drogat la volan.

Atât conducătorii auto care prestează astfel de servicii cât și platformele online de ridesharing au de respectat anumite obligații. Una dintre prevederi spune că șoferii care nu au o copie conformă a autorizației de transport alternativ vor rămâne fără mațină timp de șase luni, după cum a fost cazul și în Capitală.

În plus, cei care practică servicii de transport alternativ trebuie să aibă mai mult de 21 de ani, să fi dobândit permisul de conducere de cel puțin doi ani și să aibă un cazier curat.

Ce documente trebuie să aibă acei șoferi care practică ridesharing

Legat de documentele necesare, pe lângă cele prevăzute de codul rutier, șoferii vor trebui să aibă certificate de atestare profesională, copii conforme ale autorizațiilor de transport alternativ, asigurare de persoane și buuri, asigurare de răspundere civilă, precum și un ecuson de transport alternativ.

Cei prinși la volan în timp ce practică activități de ridesharing fără aceste documente riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

În plus, conducătorul auto care practică o astfel de meserie va trebui să aibă la îndemână o copie conformă a autorizației de transport alternativ, în caz contrar riscă să îi fie reținute plăcuțele și certificatul de înmatriculare timp de 6 luni. Conform sursei amintite mai sus, în București au fost emise peste 5.700 de astfel de documente, în timp ce în Județul Ilfov au fost emise peste 2.700.

O altă obligație, de data aceasta ce ține de companiile de ridesharing, este obținerea avizului pentru platforma digitală prin care sunt prestate serviciile, emis de Ministerul Comunicațiilor. Chiar dacă majoritatea firmelor prezente pe piață l-au obținut, cele care nu au acest aviz riscă o amendă enormă, cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×