Parlamentul European ar putea bloca propunerea Comisiei Europene de a permite folosirea fosfaţilor, esenţiali în tratarea cărnii pentru kebab şi şaorma. Fosfaţii sunt cei care menţin aromele şi umezeala în carnea folosita pentru cele doua produse populare in România, dar şi în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.
Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European a arătat săptamâna aceasta că există serioase îngrijorări privind impactul asupra sănătaţii consumatorilor din cauza fosfaţilor folosiţi ca aditivi alimentari, arată un comunicat al PE. În comisia menţionată s-a respins propunerea Comisiei cu 32 de voturi împotrivă şi 22 pentru.
Peste 1.000 de şaormerii în România
În acest moment, şaorma este, de departe, cel mai popular fast-food din România. Nu există oraş în ţară în care să ne existe cel puţin două sau trei magazine care să comercializeze mâncarea de origine orientală devenită faimoasă. Sunt în acest moment peste 1.000 de şaormerii în România. Şi în restul ţărilor din Uniunea Europeană şaorma sau kebabul sunt „mâncăruri naţionale”, putându-se număra pe degetele de la o singură mână ţările în care aceasta este „detronată” de alte produse.
Ţările „anti-şaorma” din UE sunt Olanda, unde cartofii prăjiţi cu maioneză sunt mâncarea stradală cea mai comercializată, sau Cehia, acolo unde cârnaţii sunt de departe numărul 1. De asemenea, în Italia poţi cumpăra felii de pizza la fiecare colţ de stradă. În rest, că se numeşte schawarma, shaorma, kebab sau durum, mâncarea de origine orientală este numărul 1 în ţările din UE. Şi în Marea Britanie este la fel de populară, sub numele de „wrap”, depăşind cu mult tradiţionalii „fish and chips”.