Salariul minim în Portugalia, mai mare cu 25%. Guvernul de la Lisabona le-a dat vestea bună sutelor de mii de români care lucrează acolo

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
28/10/2019, 10:21
Salariul minim în Portugalia, mai mare cu 25%. Guvernul de la Lisabona le-a dat vestea bună sutelor de mii de români care lucrează acolo
Salariul minim în Portugalia va crește, a anunțat premierul țării. Sursa foto: călătoriileioanei.ro

Salariul minim în Portugalia va crește cu 25%, anunță guvernul de la Lisabona. Premierul socialist Antonio Costa, reales toamna aceasta, le dă astfel o veste extraordinară portughezilor, dar și sutelor de mii de români care muncesc în țara din Peninsula Iberică. De altfel, modelul economic adoptat în ultima perioadă de guvernul de stânga din Portugalia este unul din cele mai apreciate, țara reușind să iasă din criza economică și reducând datoria publică.

Salariul minim în Portugalia, mai mare cu 25% până în 2023

Astfel, salariul minim ar putea ajunge la 750 de euro, iar majorarea este promisă până în anul 2023, cel mai probabil de la anul. Nu este un salariu foarte mari, căci cu 750 de euro nu poți să faci mare lucru în Portugalia, mai mult de jumătate costând chiria și mâncarea, este guvernul promite că acesta este un prim pas făcut pentru bunăstarea salariaților români. Odată cu creșterea salariului minim, angajatorii vor fi obligați să crească și restul veniturilor, astfel că pe viitor se va ridica și salariul mediu.

„Salariul minim naţional va evolua în fiecare an după discuţii cu partenerii de dialog social, în funcţie de dinamica locurilor de muncă şi de creşterea economică, dar fără a ignora vreodată importanţa socială pe care o are”, promite premierul portughez Costa, notează incont.știrileprotv.ro.

500.000 de români se vor bucura de majorările salariale din Portugalia

Portugalia s-a ridicat din falimentul în care a intrat în aceeași perioadă în care mai multe state europene erau în colaps, comparată des fiind cu Grecia. Acum țara este pe excedent bugetar, iar în ultimii patru ani a crescut mult din punct de vedere economic, reușind să fie o adevărată surpriză pentru Uniunea Europeană. În anul 2018, conform statisticilor oficiale prezentate de Ministerul Afacerilor Externe, comunitatea de români din Portugalia a devenit a treia cea mai mare din țările europene. În statul iberic muncesc și trăiesc aproximativ 500.000 de conaționali.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×