UPDATE: Salariul minim se va majora la 2.350 de la 1 ianuarie. Nu toți românii se vor putea bucura de această mărire, deoarece majorarea se va face doar pentru cei cu studii superioare, nu și pentru cei cu vechime în muncă, potrivit unor surse care au declarat pentru Libertatea. Prin salariul minim statul colecteză bani din sectorul privat. În românia dun în total 4,9 milioane de salariați, iar 1,2 milioane dintre aceștia lucrează la stat.
Guvernul a anunțat că va fi reintrodus salariul minim în funcție de studiile superioare și anii de vechime. Viorica Dăncilă, Lia Olguța Vasilescu și Eugen Teodorovici au luat această hotărâre după o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor și a patronatelor.
La Palatul Victoriei s-a discutat despre proiectul care privește diferențierea salariului minim brut. Acesta va ajunge la valoarea de 2.080 de lei/lună, fiind mărit cu 100 de lei net.
Premierul Viorica Dăncilă, ministrul Muncii, și ministrul Finanțelor s-au întâlnit cu reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor pentru punerea în vedere a proiectului de revenire a salariului minim care depinde de studiile superioare ale fiecăruia, dar și de vechime. „Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferenţiat în funcţie de nivelul de studii sau de vechimea în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: 2.350 de lei brut, adică cu 13% mai mult faţă de cel câştigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani.
În urma discuţiilor purtate cu sindicatele şi patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară, singura divergenţă fiind asupra datei de la care se va aplica măsura: sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, patronatele – 1 ianuarie 2019”, s-a prezentat în comunicatul de presă transmis de Agerpres. Executivul se pare că s-a arătat deschis propunerii sindicatelor de la ședința Consiliului Național Tripartit. De asemenea, de precizat este faptul că inițiativa este conform prevederilor programului de guvernare. Așadar, salariul minim pe economie brut, a plecat de la 2.350 de lei, crescând cu până la 100 de lei față de actualul. Sindicatele și patronatele au ajuns la concluzia comună că o creștere a salariului minim pe economie este necesară la aeată oră, prin urmare, sindicatele au ales data de 1 noiembrie a anului 2019, iar patronatele 1 ianuarie a aceluiași an.