Salariile profesorilor cresc din această lună. Majorarea se face după noul cost standard pe elev

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
05/02/2020, 08:50
Salariile profesorilor cresc din această lună. Majorarea se face după noul cost standard pe elev
Ministrul Educației, Monica Anisie/ Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că salariile pe care profesorii le vor lua în această lună vor fi majorate, în urma aprobării, marți seara, a unei Hotărâri de Guvern prin care a fost majorat costul standard per elev.

O decizie procedurală

Hotărârea adoptată majorează costul standard per elev atât în învățământul de stat, cât și în cel privat și confesional.

”Stabilim şi costul standard şi, în felul acesta, îi anunţ pe colegii mei profesori, se materializează şi creşterea salarială pentru anul acesta bugetar, vorbim despre creşterea de la 1 ianuarie şi creşterea de la 1 septembrie”, a declarat Monica Anisie.

Costul standard a fost stabilit de către Ministerul Educației în urma discuțiilor cu partenerii sociali, majorarea fiind de la 5.834 la 6.111 lei.

Astfel, creșterea de 13,5% a costului standard se va regăsi și în salariile profesoriilor pe care urmează să le primească în această perioadă, aferente lunii ianuarie.

”Această hotărâre de Guvern nu face decât să pună în practică măsura dată prin lege. Concret, aceste creșteri salariale vor fi stabilite după ce vom avea acest HG. Colegii mei profesori vor simți această creștere salarială de săptămâna viitoare, pe 14 deja se iau salariile”, a precizat Monica Anisie.

Încă o majorare din septembrie

Salariile  profesorilor vor ajunge în acest an la nivelul prevăzut de grila din Legea salarizării pentru anul 2022, potrivit modificărilor produse la Legea 153/2017 de Ordonanța de Urgență 114/2018.

Mai exact, prima creștere salarială are loc de la 1 ianuarie 2020, cu ”a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018”.

Cea de-a doua creștere și ultima prevăzută de Legea salarizării va avea loc la 1 septembrie 2020, când salariile de bază vor ajunge la nivelul „prevăzut de lege pentru anul 2022”.

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, peste 20 de acte normative, majoritatea ordonanțe de urgență, cu o zi înainte de votul asupra moțiunii de cenzură inițiate de către PSD

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×