După multe decenii, cercetătorii NASA au reușit să elucideze încă o enigmă a Sistemului Solar: au aflat cât durează o zi pe Saturn. Cu ajutorul datelor furnizate de sonda Cassini, s-a ajuns la concluzia că o singură zi pe cea de-a șasea planetă de la Soare se întinde pe durata a 10 ore, 33 de minute și 33 de secunde.
Descoperirea remarcabilă a fost îngreunată de faptul că Saturn este o planetă de mari dimensiuni, cu suprafață în stare gazoasă, ceea ce creează dificultăți în observarea gradului de rotație a acesteia. Cheia succesului a stat, potrivit specialiștilor în sistemul de inele al planetei. De asemenea, NASA apreciază că un an pe Saturn este echivalentul a 29 de ani pământești.
Totul a pornit de la un tânăr absolvent al facultății de Astronomie și Astrofizică, în cadrul Universității din Santa Cruz. Pe numele său, Christopher Mankovich, a elaborat o teorie bazându-se pe datele furnizate de sonda Cassini, referitoare la inelele planetei Saturn. Astfel, acesta a demonstrat că inele reacționează la vibrațiile emise de planetă, asemenea unui seismometru.
Potrivit studiului efectuat de Mankovich și publicat în Astrophysical Journal, în data de 17 ianuarie, inelele detectează vibrațiile în câmpul gravitațional al planetei Saturn, cauzate de undele emise din interiorul acesteia. Acest lucru i-a permis să urmărească îndeaproape atât mișcările ce se produc la nivelul planetei, cât și rotația sa propriu-zisă. Astfel, tânărul astronom a furnizat oamenilor de știință de la NASA dovezile obținute, care au contribuit la determinarea duratei unei zile pe Saturn.
Articolul publicat în urmă cu puțin timp poartă semnăturile lui Mark Marley de la Ames Research Center NASA și Jonathan Fortney, profesor de astronomie și astrofizică la Universitatea California din Santa Cruz. „După două decenii, în ultimii ani ai misiunii Cassini, oamenii de știință au analizat datele și au găsit caracteristici ale inelelor în locurile pe care Mark le-a prezis. Munca de acum are ca scop să facem tot ce putem cu aceste observații.”, a precizat Fortney.