Rusia este de partea Iranului în contextul tensiunilor cu SUA! Mesajul ministrului de Externe al Kremlinului

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
06/01/2020, 18:54
Rusia este de partea Iranului în contextul tensiunilor cu SUA! Mesajul ministrului de Externe al Kremlinului
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, mesaj pro iranian în contextul crizei provocate de SUA. Sursa foto: BBC News

Rusia a reacționat în contextul tensiunilor politice dintre SUA și Iran, după uciderea generalului Qassem Soleimani, în raidul aerian desfășurat în apropiere de aeroportul din Bagdad, din ordinul liderului de la Casa Albă, Donald Trump. În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, ministrul de Externe al Kremlinului a transmis un mesaj cu accente pro Iran, precizând că decizia Iranului de a abandona restricţiile cu privire la îmbogăţirea uraniului nu trebuie percepută ca o amenințare de proliferare a armelor nucleare.

Ministrul rus de Externe solicită Iranului și statelor europene să respecte Acordul nuclear

Rusia rămâne pe deplin angajată de partea acordului nuclear iranian cunoscut ca Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), anunță Serghei Lavrov. Totodată, ministrul rus de Externe solicită tuturor statelor semnatare ale acordului nuclear din 2015 să continue să depună eforturi pentru salvarea acestuia, după ce Teheranul a anunţat că-şi reduce angajamentele asumate.

Toţi partenerii trebuie să facă din aceasta o prioritate”, este mesajul ferm venit de la Moscova, cu solicitarea adresată europenilor de a-și respecta obligaţiile, pentru a se asigura că Iranul se va conforma la rândul său prevederilor documentului, relatează AFP.

Cerem cu insistenţă tuturor partenerilor să nu se abată de la calea indicată de JCPOA şi să creeze condiţii pentru revenirea la un făgaş stabil.

Decizia luată la 5 ianuarie de partea iraniană privind încetarea angajamentelor asumate voluntar conform JCPOA este o consecinţă a acumulării de contradicţii în cadrul acestui acord, iar toate ţările care participă în prezent la acesta trebuie să continue să lucreze intens”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.

Iranul denunță Acordul nuclear din 2015

Mesajul diplomației ruse vine la doar câteva ore după ce Iranul a anunțat că denunță acordul nuclear semnat în 2015, prin care își asuma limitări în dezvoltarea tehnologiei necesare pentru crearea propriului arsenal nuclear.

Potrivit BBC News, s-a ajuns la această decizie ca urmare a unei întâlniri a guvernului de la Teheran în contextul uciderii puternicului general Qassem Soleimani. Prin acordul din 2015, Iranul se agajase să își limiteze activitățile nucleare și să permită unor echipe internaționale inspectarea facilităților de cercetare.

Odată cu această înțelegere, Teheranul spera să determine Occidentul să ridice sancțiunile economice care au lovit dur economia internă. Administrația Trump a decis, însă, ca în 2018 să abandoneze acordul nuclear, acuzând Iranul că nu își respectă promisiunile.

Totodată liderul de la Casa Albă a cerut administrației iraniene să accepte noile condiții. Iranul nu doar că a refuzat solicitarea președintelui SUA, ba chiar a denunțat treptat tot mai multe prevederi ale Acordului nuclear încheiat în anul 2015.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×