Rusia, acuzată că ar fi instalat rachete nucleare pe litoralul Mării Negre

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
19/01/2019, 14:16
Rusia, acuzată că ar fi instalat rachete nucleare pe litoralul Mării Negre GALERIE FOTO
Ucraina acuză Rusia că ar fi instalat rachete nucleare pe litoralul Mării Negre

Rusia este acuzată că ar fi instalat rachete nucleare în apropierea graniței cu Ucraina, pe litoralul Mării Negre. Fotografiile făcute din satelit arată că rachetele nucleare Iskander cu rază scurtă sunt plasate în apropierea oraşului Krasnodar, situat la 434 de kilometri distanţă de graniţa cu Ucraina, anunță presa internațională.

Nikolai Patrushev, Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, i-a avertizat recent pe ucraineni că suveranitatea țării este în pericol din cauza colaborării cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. „Autorităţile de la Kiev fac totul pentru a diviza Ucraina, implementând scenariul vestului de a separa Ucraina de Rusia şi ignorând interesele propriului popor. În final, ţara a fost despărţită. Continuarea unei astfel de politici din partea autorităţilor de la Kiev ar putea duce la pierderea suveranităţii”, a declarat Nikolai Patrushev.

Ucraina acuză Rusia că ar fi instalat rachete nucleare pe litoralul Mării Negre

Pe imaginile surprinse din satelit se pot observa o bază militară cu mai multe buncăre, iar în apropiere o a doua bază militară. De asemenea, se poate observa un lansator de rachete nucleare Iskander și un vehicul care ajută la încărcarea rapidă a rachetelor în lansator. În plus, pe imagini a fost surprins momentul în care un vehicul asemănător iese dintr-unul din buncărele din baza militară. Specialiștii în securitate internațională vorbesc despre un semnal dat Statelor Unite ale Americii de către Rusia. Acest exercițiu militar nu este singurul derulat de ruși în apropierea Ucrainei. Un altul a avut loc în apropierea oraşului siberian Ulan-Ude.

Imagini din satelit cu lansatoarele de rachete Iskander, în apropierea Mării Negre
Imagini din satelit cu lansatoarele de rachete Iskander, în apropierea Mării Negre

Rachetele de tip Iskander au o rază de 498 de kilometri, și sunt capabile astfel să ajungă în regiunea Donbass din estul Ucrainei. În regiune există militanți pro-Rusia care fac presiuni la Kiev pentru a forma un stat independent, iar rebelii sunt susținuți în continuare de forțele ruse din punct de vedere militar. Situația este extrem de complicată în zonă, mai ales după ce Rusia a anexat Crimeea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×