Site-ul Energy Report.ro a analizat fiecare rubrică din factura de energie electrică, împreună cu expertul Tudor Popescu. Prima pe listă este rezervarea.
Rubrica a fost introdusă pentru ca producătorii să ţină în rezervă un utilaj care să producă energia exact atunci când este nevoie. Mai exact, atunci când cineva introduce în priză un aparat electrocasnic. Spre exemplu: un aspirator sau un fier de călcat. Dar cât ne costă această rezervare?
Până la 30 iunie, preţul era de 17 bani. Exact atât costă şi un kilowatt oră la OPCOM, societatea care administrează energia electrică în România, pe piaţa zilei următoare. Pe factură, asta reprezintă 10% din consumul zilnic. Numai că cei de la Transelectrica pot să aprecieze consumul pentru a doua zi, pe intervale orare, cu o precizie de 1%.
Şi atunci de ce ni se ia la rezervare 10%, adică de zece ori mai mult? „Simplu: pentru că ne fură”, susţine tranşant expertul energetic Tudor Popescu.
„Un kw înseamna 100 lei, 10 bani la kw inseamna 100 lei 1 mw. 8000 mw inseamna 800 mii lei pe ora. Anul are 8700 de ore si iata am ajuns la 1.7 mld euro dintr-o frauda de 10 bani”, spune Tudor Popescu.
Urmează rubrica „rezervare 2”.
De la 1 iulie, tariful pentru rezervare a fost redus la 12 bani. Acum se pune întrebarea de ce s-a acceptat reducerea dacă rezervarea înseamnă, până la urmă, siguranţă naţională, după cum se invocă mereu?
Am ajuns la rubrica „energie activă”.
Aici putem regăsi consumul real de curent. Până la 30 iunie, tariful era de 35,67 bani. Apoi a crescut la 36,34 bani.
„Asta este taxa pe stâlp. A intrat în factură. Deci noi plătim banii cu care cresc pensiile şi salariile, nu altcineva”, explică Tudor Popescu.
Din cei 36 de bani, costul energiei active, producătorul ia 18 bani. Alţi doi bani sunt împărţiţi între transportator şi furnizor. Astfel că distribuitorul rămâne cu o parte impresionantă din acest cost, adică 16 bani. Ce face cu această sumă?
„Tariful ala de 16 bani, ala il ia distribuitorul, adică Enel. Ori Enel accel tarif l-a avut aprobat de ANRE. Se duce omul cu argumente zdravene la ANRE unde are in fata un salariat care habar nu are despre ce e vorba. E normal ca nu si-a facut treaba, a gasit un fraier care a zis scrie aici ca terbuie sa aduci echipamente noi si i-a aratat un transformator, zice asta e 1 mil euro. Dupa 2 luni nu mai e acolo ca poti sa il muti ca e pe trailer, pai unde e? L-am trimis in Canada ca era defect. Si de ce in Canada? Ca e din ala scump”, masi explică Tudor Popescu.
Şi mai sunt şi alte rubrici care cresc valoarea facturii: Energia activă pentru componenta de piaţă concurenţială, cogenerarea şi certificatele verzi sau acciza calculată la un curs euro – leu de 4,73. De menţionat că cel mai ridicat curs din acest an a fost de 4,54.
Sursa: realitatea.net
P: 120.000 € va asteapta lunar in Cazinoul Sportingbet. O oferta noua in fiecare zi!