Românii care aveau programate vacanțe în țări afectate de coronavirus își pot recupera banii

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 16:08
Românii care aveau programate vacanțe în țări afectate de coronavirus își pot recupera banii
Cum își pot recupera românii bani dacă anulează o vacanță în zonele afectate de coronavirus. Sursa foto: Hepta.ro

Mai multe instituții de stat au transmis un comunicat de presă comun românilor care și-au achiziționat vacanțe pentru următoarea perioadă în zonele puternic afectate de coronavirus. Autoritățile au declarat că cetățenii își pot recupera integral banii, dar fără a primi despăgubiri.

Românii își primesc banii înapoi dacă anulează vacanțele din cauza coronavirusului

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) au luat în calcul vacanțele românilor în străinătate în condițiile în care epidemia de coronavirus se extinde tot mai mult și a ajuns chiar și în nordul Italiei.

Autoritățile au încercat să găsească cele mai bune soluții pentru cetățenii români care și-au achiziționat vacanțe în zonele afectate grav de coronavirus. Românii trebuie să trateze cu calm această situație pentru că își vor recupera integral sumele de bani, dar nu vor primi nicio despăbugire în plus.

„Din punct de vedere legal, persoanele care și-au cumpărat vacanțe și doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare”, se arată într-un comunicat de presă. 

Călătorii își pot recupera integral banii pentru vacanță

Asta înseamnă că cetățenii care și-au achiziționat vacanțe în zonele afectate de COVID-19, printre care se numără provincia Wuhan, orașele Beijing, Shanghai și Shenzhen și nordul Italiei, vor putea să anuleze călătoriile înainte de începerea executării pachetului, adică înainte de a ajunge propriu-zis în vacanță.

Prin urmare, românii care nu mai vor să plece în țările în care coronavirusul le poate pune viața în pericol trebuie doar să anunțe operatorul de turism și să prezinte circumstanțele inevitabile și extraordinare care pot afecta călătoria în cauză. De asemenea, autoritățile denumesc situațiile inevitabile ca fiind acele situații care nu pot fi controlate de partea care invocă o astfel de „problemă”.

„Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie, «Prin excepție de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului,

Călătorul nu plătește nicio penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație».

Prin circumstanțe inevitabile și extraordinare înțelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 «o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile»”, mai scrie în comunicatul de presă în cauză.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×