România cere explicații Ucrainei, după ce președintele Volodomir Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
23/01/2020, 17:52
România cere explicații Ucrainei, după ce președintele Volodomir Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
România cere explicații Ucrainei legat de declarașia președintelui Volodomir Zelenski

România cere explicații Ucrainei după ce președintele Volodomir Zelenski a afirmat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Ambasadorul Ucrainei la București a fost invitat să ofere lămuriri legate de declarația președintelui Ucrainei.

România cere explicații Ucrainei legat de declarașia președintelui Volodomir Zelenski

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că secretarul de stat Dan Neculăescu i-a cerut lămuriri ambasadorului Ucrainei la București după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că “România a ocupat nordul Bucovinei în 1918”.

“Partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei”, se arată într-un comunicat al MAE, după întâlnirea dintre cei doi oficiali.

”Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?”

Reacția MAE vine după ce Volodomir Zelenski a afirmat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918, chiar dacă în acel an Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, recunoscută prin tratatul de la Saint Germain, semnat pe 10 septembrie 1919.

Volodomir Zelenski a făcut afirmația într-un discurs oficial pe care l-a ținut cu prilejul Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, celebrată anual pe 22 ianuarie, fiindcă în această zi, în anul 1919 a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană.

„În urmă cu exact 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională.

„Visurile pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit”. Acesta este un citat din Actul Zlukî, care a anunțat reunificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat în mod solemn de către liderii UNR și ZUNR, pe 22 ianuarie 1919, în Piața Sofia din Kiev.

În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întâmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfârșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte.

Curând, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români(s.n.) iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia.

Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe pagina oficială a președinției ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×