România achită datoria către frații Micula. Anunțul premierului Ludovic Orban

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 10:36
România achită datoria către frații Micula. Anunțul premierului Ludovic Orban
Ludovic Orban anunță că România va plăti datoria către frații Micula pentru a salva ROMATSA. Sursa foto: antena3.ro

Pentru că ROMATSA, compania care dirijează traficul aerian, riscă să nu mai reziste până în luna februarie a anului viitor, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă în ultima vreme, Ludovic Orban a luat decizia de a plăti datoria către frații Micula, afaceriștii. Mai exact, este vorba despre suma de bani pentru care există un titlu executoriu, premierul anunțând în cadrul ședinței de vineri că Guvernul său va stinge acest litigiu în cel mai scurt timp posibil.

Ludovic Orban anunță că România va plăti datoria către frații Micula

Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii şi aici trebuie să vă spun că există decizia unei instanţe din SUA care stabileşte un cuantum.

Atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care să ducă la o executare, cel care are de recuperat bani de la statul român poate să se îndrepte împotriva oricărei activităţi ţinând de statul român în orice ţară din lumea asta şi asta îţi dezvăluie şi toate activele deţinute de statul român în orice ţară”, a declarat Ludovic Orban în debutul ședinței de la Palatul Victoria.

În aceste condiții, va fi nevoie de o nouă rectificare bugetară

Odată plătiți cei 85 de milioane de euro care vor rezolva problemele de la ROMATSA, fondul de reverză se va goli, astfel că va fi nevoie de o nouă rectificare bugetară pentru a-l completa. Cel de-al treilea act normativ de acest gen din 2019  va fi elaborat în cursul zilei de luni, 16 decembrie, în urma discuțiilor cu ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Am luat decizia de a plăti titlul executoriu de 85 de milioane de euro, din fondul de rezervă. Bineînțeles, asta va lăsa, pentru moment, fondul de rezervă fără disponibilul necesar autorităților locale.

Tocmai aceea, am stabilit împreună cu ministrul Finanțelor ca luni să efectuăm o nouă rectificare bugetară, astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al premierului cu banii necesari pentru autoritățile locale”, a mai spus Ludovic Orban.

Frații Micula au blocat conturile ROMATSA

Reamintim că ROMATSA se pregătește să vândă din titlurile de stat pe care le deține și care în mod normal ar avea scadența în 2021. Regia care dirijează toate zborurile efectuate de aeronavele românești și străine în spațiul aerian național a rămas încă din luna august fără încasările din activitatea de rută.

Totul, ca urmare a blocării conturilor companiei de frații Micula în contul unei datorii în valoare de circa 395 de milioane de euro, bani pe care statul român trebuie să îi achite. În luna decembrie, suma blocată va ajunge la 58 de milioane de euro, adică în jur de 278 de milioane de lei, potrivit unor surse citate de g4media.ro.

Pentru a mai acoperi din golul lăsat de neîncasarea tarifelor de rută, ROMATSA va vinde în perioada următoare titluri de stat în valoare de circa 30 de milioane de euro (aproximativ 143,37 milioane lei, n.red.). În aceste condiții, în conturile Regiei vor ajunge alte circa 27 de milioane de lei, bani pe care statul român trebuie să-i plătească pentru serviciile de dirijare din ultimii trei ani a zborurilor exceptate de la plata taxelor. Este vorba, în principal, despre zborurile NATO.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×