Român de 45 de ani, mort într-un accident de muncă produs în Italia. Patronii au încercat să își ascundă fapta aruncând cadavrul la groapa de gunoi

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
13/02/2020, 13:07
Român de 45 de ani, mort într-un accident de muncă produs în Italia. Patronii au încercat să își ascundă fapta aruncând cadavrul la groapa de gunoi
A fost pronunțată sentința finală în cazul românului mort în urma unui accident de muncă produs în Italia. Sursa foto: hepta.ro

Pe 8 iunie 2009, Mihai Iștoc, angajatul român al unei firme de construcții din Italia, s-a stins din viață în urma unui grav accident de muncă produs pe șantier. În timp ce spărgea un zid la înălțime, bărbatul s-a dezechilibrat și a căzut de pe schelă, impactul fiindu-i fatal. Trupul său neînsuflețit a fost găsit de un alt muncitor, care i-a anunțat imediat pe patroni.

Cadavrul unui muncitor român, victima unui accident de muncă produs în Italia, a fost aruncat la groapa de gunoi

De teamă că vor ajunge în spatele gratiilor, mai ales că victima nu era angajată cu forme legale, aceștia au încercat să mușamalizeze totul, ascunzând cadavrul într-o groapă de gunoi situată la aproximativ 60 de kilometri de localitatea Venaria Reale, unde se afla șantierul cu pricina, de îndată ce au reușit să-i cumpere tăcerea lucrătorului care a făcut descoperirea macabră.

Chiar dacă nu a durat mult pentru ca trupul românului să fie descoperit, din cauza stării accentuate de degradare în care se afla acesta – sfâșiat de animale, fără haine și documente, a fost nevoie de patru ani pentru ca autoritățile să-i stabilească identitatea. În tot acest timp, familia l-a dat dispărut și a făcut eforturi supraomenești pentru a-l localiza.

După 11 ani de la tragedie, patronii au fost condamnați pentru ucidere din culpă

Până la urmă, pe baza probelor existente, coroborate cu un test ADN, s-a descoperit că trupul neînsuflețit de la groapa de gunoi aparține românului Mihai Iștoc. Ulterior, a fost demarată o anchetă pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs decesul bărbatului. S-a aflat totul abia după ce colegul său, muncitorul care i-a descoperit trupul neînsuflețit pe șantier, a hotărât să colaboreze cu autoritățile.

Am trecut pe la el, pe șantierul de lângă cel unde lucram eu. L-am găsit mort” le-a declarat bărbatul anchetatorilor. Totodată, acesta, cetățean român la rândul său, a dezvăluit că patronii firmei de construcții l-au amenințat, determinându-l inițial să păstreze tăcerea.

Ține-ți gura, nu spune nimic nimănui! Gândește-te la familia ta, ne ocupăm noi de tot”, a spus colegul de muncă al victimei, când s-a pus problema despre modul în care a fost intimidat de angajatori.

Pentru faptele lor, Vittorio Opessi ( 56 de ani) și Antonino Marino (55 de ani) au fost condamnați la 7, respectiv 4 ani de închisoare, ca urmare a sentinței pronunțate de magistrații Curții de Casație în cursul zilei de marți, 11 februarie, la aproape 11 ani de la tragedie.

Deși sunt acuzați de ucidere din culpă și ascunderea cadavrului, cei doi se consideră nevinovați. De altfel, inculpații și-au menținut această poziție pe toată durata procesului. Declarația martorului i-a trimis, însă, în spatele gratiilor.

Voi merge la închisoare nevinovat și când voi ieși de acolo, soția mea, grav bolnavă, nici nu va mai fi. Și nici nu va mai avea pe nimeni care să-i fie aproape în toată această perioadă”, a declarat Opessi prin intermediul avocatului său, la scurt timp după verdictul judecătorilor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×