Categorie: Autor:

Rețeta zilei de luni, 13 aprilie. Vinete umplute cu legume și orez, de post

Vinetele sunt foarte sănătoase și sățioase și pot fi găsite în marile supermarketuri indiferent de sezon. Rețeta de astăzi se poate pregăti atât pentru post, cât și pentru dulce, dar având în vedere că mai este foarte puțin până la sfintele Paște ne vom axa pe cea vegetariană.

Rețetă de post: vinete umplute cu legume și orez

Așa cum am menționat mai devreme astăzi, 13 aprilie, vom pregăti vinete umplute cu legume și orez și vom renunța la bacon și mozarella pentru a avea un preparat numai bun pentru perioada postului. Așadar, înainte de a ne pregăti de rețeta propriu-zisă trebuie să ne asigurăm că avem toate cele necesare în frigider.

Al doilea pas pe care trebuie să-l stabiliți este numărul de persoane pentru care gătiți. Pentru a prepara această rețetă nu aveți nevoie neapărat de vinete proaspete, ci pot fi folosite și cele congelate, dar întregi.

Această rețetă este inspirată din bucătăria turcă și este ușor de pregătit, este foarte gustoasă și sănătoasă având în vedere câte legume conține.

Ingrediente necesare pentru 6 porții de vinete umplute cu legume și orez: 

  • 6 vinete potrivite
  • 100 grame de orez
  • 140 ml de bulion
  • 1 ardei gras sau kapia mare
  • 1 ceapă roșie
  • 1 morcov
  • 1 roșie de dimensiuni potrivite
  • 1-2 căței de usturoi
  • zeama de la o lămâie
  • pătrunjel verde
  • sare, piper, cimbru uscat
  • ulei de floarea soarelui.

Mod de preparare vinete umplute cu legume și orez. Pașii de urmat:

  1. Orezul se fierbe în apă cu sare și apoi se lasă la strecurat
  2. Legumele se curăță, se spală și se taie cubulețe. Morcovul se dă pe răzătoarea mică
  3. Separat într-o tigaie se pune ulei la încins unde se vor căli legumele circa 5 minute. Se folosește doar jumătate din ceapă
  4. Se adaugă orezul fiert și se amestecă bine astfel încât să nu se lipească
  5. Se pune și bulionul și se amestecă din nou
  6. Se condimentează cu sare și piper, în funcție de preferințele fiecăruia
  7. Vinetele se spală, se taie pe jumătate și se curăță miezul lăsând însă puțin și pe coajă
  8. Vinetele goale se sărează puțin și se stropesc cu suc de lămâie ca să nu se oxideze
  9. Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius
  10. În tigaia în care legumele au fost călite se mai adaugă 3-4 linguri de ulei și se mai prăjește puțin și restul de ceapă și usturoiul tocat
  11. Se pune și miezul de la vinete cu puțină sare care a fost tocat în prealabil. Se lasă la prăjit aproximativ 5 minute
  12. La final se condimentează cu sare dacă mai este nevoie și se adaugă cimbru și pătrunjel verde tocat
  13. Vinetele goale se umplu cu această compoziție, se stropesc cu ulei și se adaugă deasupra feliile de roșie
  14. Vinetele se dau la cuptor pentru circa 20-30 de minute sau până când se rumenesc
  15. Mâncarea este gata și poate fi servită caldă! Poftă bună!