Rețeta zilei de 30 noiembrie. Caltaboș gustos cu zeamă

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
29/11/2019, 13:54
Rețeta zilei de 30 noiembrie. Caltaboș gustos cu zeamă
Reteta Zilei 30 noiembrie. Sursa foto: dosanadina.blogspot.co

ȘTIRIMONDENE.FANATIK.RO îți aduce rețeta zilei de 30 noiembrie și te învață de pe-acum cea mai gustoasă rețetă de caltaboș, că tot se apropie sărbătorile de iarnă! Fie că o să tăiem porcul în gospodărie, sau de pe listă, fiecare român trebuie să aibă la masa de Crăciun tradiționalul caltaboș. Așadar, dacă avem porc, păstrăm mațele de caltaboș, iar dacă nu avem porc anul acesta, vom cumpăra ingredientele din oraș.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru rețeta zilei de 30 noiembrie: caltaboș foarte gustos

  • Nişte maţe groase
  • măruntaie – inimă bojoci, ficat, splină – cam 1,5 kg
  • 500g carne foarte grasã de la gât
  • 2 cepe mari
  • 0,5 kg şorici
  • sare, piper, ienibahar, maghiran (după gust)
  • 500 g orez fiert

Cum se prepară cel mai gustos caltaboș pentru masa de Crăciun

Î primul rând, se fierb inima plămânul, ficatul, splina şi carnea în apă cu puţină sare, se toacă totul. Se prăjeşte ceapa tocată, se scurge bine. Se amestecă totul, tocătura, ceapa, orezul cu o parte din zeama de la fiert, se pun şi sarea,  condimentele, mirodeniile.

Se trece la următoarea etapă, și anume umplerea mațelor. Se umplu mațele respective cu amestecul plin de culoare și de gust, apoi se leagă la ambele capete pentru a nu avea surprize neplăcute. După ce ne-am asigurat că umplutura este în siguranță, se pune caltaboșul la fiert în zeama în care am fiert măruntaiele.

În timpul fierberii, trebuie urmărite mai tot timpul mațele, pentru a nu se crăpa. Dacă se crapă, toată umplutura va ieși în exterior, iar aspectul nu va mai fi unul foarte plăcut. Mâncarea nu este compromisă, însă aspectul are de suferit. Pentru a evita spargerea mațelor, se recomandă înțeparea acestora cu o furculiță sau cu o scobitoare.

După ce a fiert caltaboșul, iar mirosul respectiv se simte în toată bucătăria, puteți spune că a venit Crăciunul! Preparatul tradițional se poate servi cald, dar sunt unii care îl preferă și rece, chiar de la frigider. Atenție! Se poate consuma și cu covrigi mai tari, rămași de la Moș Ajun!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×