Rețeta Zilei de 20 iulie. Clătite fantastice cu gem

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
19/07/2019, 17:12
Rețeta Zilei de 20 iulie. Clătite fantastice cu gem GALERIE FOTO
Reteta Zilei 20 iulie

FANATIK continuă și pe 20 iulie seria deserturilor preparate în casă, care sunt printre cele mai delicioase gustări prezentate în Rețeta Zilei. Iar între acestea, clătitele ocupă un loc special. Ne-au îndulcit copilăria și de ele ne leagă poate unele dintre cele mai frumoase amintiri trăite alături de cei dragi.

La Rețeta Zilei de 20 iulie vom găti clătite cu gem

Clătitele pot fi făcute cu gem, dulceață, marmeladă, ciocolată, dar pot fi și sărate, cu brânză, urdă sau, de ce nu, cu spanac. Pot fi consumate singure sau pot însoți un alt fel de mâncare. De exemplu, cele cu verdețuri merg foarte bine la o supă de văcuță.

Ingrediente:
3 ouă;
300 g de faină;
300 ml de lapte;
250-300 ml de apa minerală;
3 linguri de unt topit (optional);
1 praf de sare;
optional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust;
arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat și, dacă îți place, puțină coajă de lămâie rasă. Aromele se adaugă doar dacă vrei să faci clătite dulci;
aproximativ 50 de ml de ulei pentru prăjit;
apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă de la robinet, însă clătitele nu vor ieși la fel de pufoase.

Reteta Zilei 20 iulie
Reteta Zilei 20 iulie

Mod de preparare a clătitelor cu gem

Cel mai important lucru este tigaia. Cele de teflon sunt ideale, dar merge și tigaia bunicii. Important este să nu …lipească aluatul. Aluatul este foarte adaptabil. Laptele poate fi înlocuit cu sifon sau chiar cu apă de la robinet. Cele trei ouă pot fi doar două, sau chiar unul singur.

Ia așadar un castron, sparge ouale întregi și bate-le împreună cu sarea. Se adaugă apoi făina, alternativ cu laptele. Compoziția se amestecă bine cu telul după fiecare transa. Daca vrei sa folosești arome, adaugă de la început extractul de vanilie și zaharul vanilat. Nu exagera însă cu zahărul, pentru că acesta se caramelizează în tigaie și vei obține clătite negricioase. Compozitia se amesteca bine cu telul, cu lingura sau cu un mixer și se insistă asupra cocoloașelor.

Acum poți trece la coacerea clătitelor. Incinge bine tigaia și unge suprafața acesteia cu grăsime. Ia tigaia încinsă în mâna stângă și, cu un polonic sau o cană, toarnă compoziția în tigaie. Aceasta trebuie să sfâraie. În același timp, rotește tigaia astfel încât aluatul să se aranjeze uniform. Cantitatea de aluat trebuie să acopere întreaga suprafață a tigăii.

Este momentul sa așezi tigaia deasupra focului. Când suprafața vizibilă a aluatului își va pierde luciul, iar marginile clătitei încep să prindă o culoare aurie, este timpul să întorci clătita. Poși folosi pentru asta o spatulă de lemn sau, dacă ai îndemânare, poți arunca clătita în sus, dar trebuie să ai grijă ca aceasta să se întoarcă în tigaie. Nu pe tavan, nu pe fereastră, ci în tigaie! După ce se intoarce, se mai coace puțin. Clătitele sunt gata pentru a fi umplute cu gem!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×