Pentru aluat ai nevoie de: 5 gălbenuşuri, 1 kg de făină, 250 de grame de zahăr, 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime, 50 de grame de drojdie, 1 lingură de untură, 15 grame de sare (mai puţin de o linguriţă), coaja de la o lămâie, coajă rasă de portocală şi esenţă de vanilie. Pentru umplutura de nucă şi cacao ai nevoie de: o jumătate de kg de miez de nucă, 200 de mililitri de lapte, 50 de grame de cacao, esenţă de rom şi esenţă de vanilie.
În primă fază, se face cald în bucătărie. Drojdia se dizolvă cu o cantitate mică de zahăr şi cu puţin lapte cald. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când îşi dublează volumul. Ulterior, se pregăteşte aluatul. Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzeşte laptele şi se dizolvă zahărul şi vanilia în laptele cald. Gălbenuşurile se freacă cu sarea şi cu coaja de lămâie şi portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit şi gălbenuşurile frecate. Se topeşte un pic untura şi se ung mâinile în permanenţă cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.
Reţetă tradiţională pentru cozonacul de Paşte!
Se frământă aluatul bine (cam 30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească la cald. Într-un alt bol, se amestecă miezul de nucă tăiat bucăţele, laptele cald, cacaoa şi esenţele. Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată de aluat şi se unge cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt şi se unge cu unt, după care se rulează cozonacii şi se aşază în tăvi. Se ung cozonacii cu un gălbenuş de ou amestecat cu o cantitate mică de lapte şi se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute.
Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură şi rahat, după preferinţe.
Poftă bună!