Vine weekendul, iar afară vremea s-a mohorât. Ar fi bine să ajungeţi la munte, dacă aveţi timp şi resurse. Dacă nu, vă aducem noi o reţetă care multora le aduce aminte de frig şi munte, numai bună pentru vremea capricioasă de afară. Papanaşii cu smântână şi dulceaţă sunt un desert delicios. O gospodină din Bucovina a făcut publică reţeta tradiţională a papanaşilor cu brânză, smântănă şi dulceaţă.
Ingrediente:
500 grame brânză grasă de vaci
100 grame zahăr
2 ouă
1 linguriţă rasă de bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă coajă de lămâie rasă
1 vârf de cuţit de sare
200 gr făină (plus 1-2 linguri)
300 grame smântână
200 grame dulceaţă
100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
500-700 ml ulei pentru prăjit Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Mod de preparare:
Cerneţi bine făină. Amestecaţi brânză de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Adăugaţi cele 200 de grame de făină şi coajă de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, mai adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.
Trebuie să obţineţi un aluat moale, dar care să se desprindă de pe mână. Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă. Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făina. Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.
Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă. Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat, conform andreilaslau.ro. În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.
În mod normal, papanaşii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanaşilor şi de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanaşii să nu se prăjească doar la suprafaţă şi să rămână cruzi în mijloc. Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veţi scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele. Papanaşii se servesc cu smântână şi cu dulceaţă, dar şi cu zahăr pudră.