Restricții pentru paracetamol și aspirină, în Franța! Medicamentele în exces pot provoca moartea

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
25/01/2020, 13:22
Restricții pentru paracetamol și aspirină, în Franța! Medicamentele în exces pot provoca moartea
Franța impune restricții legat de vânzare paracetamolului și aspirinei. Sursa foto: Hepta.ro

Autoritățile din Franța au luat decizia de a impune restricții în ceea ce privește paracetamolul, aspirina și ibuprofenul. Experții în domeniul sănătății sunt de părere că aceste medicamente pot provoca complicații pacienților și chiar moartea.

Paracetamolul și aspirina se vând în Franța numai cu rețetă

Mulți dintre pacienți obișnuiesc să se trateze după ureche atunci când se îmbolnăvesc și merg la farmacie unde cumpără diverse medicamente. Astfel s-a ajuns la situația în care mai multe medicamente care conțin paracetamol, aspirină sau ibuprofen să fie luate în exces.

Franța este prima țară din Uniunea Europeană care impune restricții în ceea ce privește vânzarea acestor medicamente. Agenția Națională a Siguranței Medicamentelor (ANSM) susține că aceste pastile folosite în exces pot duce la complicații sau chiar decesul pacientului.

Administrarea incorectă a medicametelor duce la moarte

Paracetamolul și apsirina au ajuns la îndemna oricui fiind eliberate fără rețetă de la medicul de familie. Așa se face că pacienții iau aceste medicamente pentru a trata febra sau ca și analgezic. Autoritățile franceze au ajuns la concluzia că aceste medicamente ar trebuie să fie vândute doar în situația în care pacientul chiar are nevoie de ele.

„Experții vor putea da sfaturi despre modul în care trebuie luate tabletele și vor putea informa oamenii despre potențialele pericole”, potrivit ANSM, relatează mainnews.ro.

De asemenea, autoritățile din Franța au realizat un studiu care s-a desfășurat în ultimii 20 de ani și au ajuns la concluzia că administrarea incorectă de paracetamol, aspirină sau ibuprofen duce la deces. Presa franceză a relatat faptul că dozele în exces de astfel de pastile au dus la moartea a 78 de persoane.

În plus, studiul mai arată că alte 337 de persoane au avut complicații majore după ce s-au tratat după ureche cu aceste medicamente. Situația este similară și în țara noastră unde în noiembrie 2019 un student din Iași a ajuns în stare gravă la spital după ce a luat 16 pastile de paracetamol pentru a-și trata răceala.

Care este doza recomandată de paracetamol sau aspirină

ANSM a mai declarat că doza maximă de paracetamol se calculează în funcție de greutate. Spre exemplu un pacient care cântărește 50 de kilograme poate lua 3 grame la 24 de ore și cel mult 1 gram la 6 ore.

Doctorii le recomandă întotdeauna pacienților să citească prospectul înainte de a începe să ia un anumit tratament. Totodată, este indicat ca orice pacient să păstreze prospectul în cazul în care mai trebuie să recitească informațiile.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×