Restituire taxă auto: Guvernul a prelungit termenul. Îți vei recupera banii mult mai târziu!

Raluca Ogaru   
în Stiri mondene
19/12/2018, 13:14
Restituire taxă auto: Guvernul a prelungit termenul. Îți vei recupera banii mult mai târziu!
Guvernul prelungește termenul pentru restituirea taxei auto

Românii care au de recuperat bani din fostele taxe auto – taxa specială, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante, mai au de așteptat, pentru că Guvernul a decis să prelungească termenul pentru restituirea banilor. Așadar, chiar dacă teremenul limită era până la finele acestui an, maximum primăvara viitoare, oamenii mai au de așteptat până în vara lui 2019.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 52/2017, din data de 7 august, românii au putut depune cerere pentru a-și recupera banii de la stat, după ce au plătit taxe de poluare care s-au dovedit a fi ilegale. Au putut să facă acest lucru inclusiv cei care au înstrăinat între timp mașina pentru care plătiseră taxa către autoritățile fiscale.

Restituirea taxei auto: românii alteaptă banii mai mult timp, termenul s-a prelungit

Sunt foarte mulți români care încă nu și-au primit banii până acum și nu au înțeles ce se întâmplă, deoarece termenul la care trebuiau restituiți banii se apropie de final. Guvernul a recurs la o altă variantă prin care să prelungească această perioadă și să le dea banii înapoi românilor până pe 30 iunie 2019.

Proiectul de OUG care se referă la instituirea măsurilor în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare se va aplica până cel târziu 1 ianuarie 2019. Acesta deja se dezbate și ministrul de resort susține că va fi adoptat până la finele acestui an.

Taxa auto va fi restituită până în vara acestui an
Taxa auto va fi restituită până în vara acestui an

 Termenul exact până la care va fi restituită taxa auto, potrivit noului proiect de lege

Românii își vor putea recupera banii, dar până la un termen care a fost avansat cu câteva luni. Pentru fiecare tip de taxă există și o dată separată până la care se vor restitui banii.

  • 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019 – pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; actualmente, perioada de restituire se termină la finele acestei luni;
  • 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019 — pentru timbrul de mediu, pentru care se prevede actualmente ca termen-limită finele lunii martie 2019.

Probleme cu restituirea taxei auto, în România

Mulți dintre proprietarii de mașini care au depus banii pentru a-și recupera taxa auto sunt nemulțumiți de modul în care este pusă în practică această procedură. O parte dintre cei care au primit sumele nu au în cont, însă, și dobânzile. Este prevăzut în lege că aceste sume se vor achita separat, ulterior.

„Precizăm că restituirea acestor taxe/timbru de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate, în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire (…) În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, organele fiscale centrale, pe baza evidenței cererilor de restituire și a sumelor aprobate la restituire, solicită Administrației Fondului pentru Mediu sumele necesare restituirii taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule”, potrivit răspunsului oferit de Ministerul de Finanțe pentru avocatnet.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×