Referendum pentru familie 2018. Ce întrebare va apărea pe buletinul de vot

Referendumul pentru familia tradițională va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, iar întrebarea lasă loc de interpretări. Ea prevede că: „Reflectarea campaniei pentru referendumul național se poate face prin intermediul emisiunilor informative și de dezbatere și trebuie să respecte regulile privind informarea corectă și pluralismul de opinii; Radiodifuzorii au obligația de a reflecta echidistant punctele de vedere aflate în divergență”

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție a fost adoptat marți în ședința de Guvern. Costul la care s-a ajuns pentru organizarea acestuia a ajuns la aproape 164 de milioane de lei.

Întrebarea la care vor trebui să răspundă cei care vin este: „sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României ăn forma adoptată de Parlament?”Cei prezenți la referendum vor putea să spună „da” sau „nu” pe parcursul zilelor de 6 și 7 octombrie.

Referendumul definirii familiei va avea o singură întrebare

Ordonanța de Urgență care privește organizarea referendumului a fost adoptată marți la ședința de Guvern. Începând cu data de 6 octombrie, alegătorii care se vor afla la referendumul redefinirii familiei vor putea să aleagă. „Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 şi 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetăţenilor cu drept de vot.

Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă cu da sau nu. De asemenea, având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actele normative adoptate stabilesc dimensiunile buletinului de vot şi ale textului acesteia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Nelu Barbu după ședința de Guvern.

Costul referendumului

Suma la care s-a ridicat organizarea acestui referendul s-a ridicat la 163.712 milioane de lei. Monitorul Oficial va face imprimarea buletinelor de vot, iar Monetăria Statului va realiza ștampilele cu textul „votat”. Românii care se află în străinătate pe parcursul referendumului vor putea de asemenea să voteze și ei la secțiile de lângă misiunile diplomatice, oficiile condulare și institutele consulare. Cu acordul țărilor respective, MAE are posibilitatea să amenajeze secții de votare în plus.

Citește și: Ion Iliescu a ajuns la spital! Fostul președinte a acuzat dureri mari!

Citește și: Un cutremur de 3,9 pe scara Richter s-a produs în Vrancea

„Ministerul Afacerilor Interne va dispune măsuri pentru păstrarea ordinii, administraţiile centrale şi locale vor lua măsuri pentru a pune la dispoziţia primarilor spaţii pentru amenajarea secţiilor de votare şi personal, MAI cu sprijinul Autorităţii Locale Permanente va organiza instruirea prefecţilor şi subperfecţilor pentru organizarea referendumului”, a mai spsu Nelu Barbu.

Ce spune Viorica Dăncilă despre referendum?

Premierul Viorica Dăncilă a specificat un lucru clar chiar la începutul ședinței de Guvern, acela că este un efect al demersului cetățenesc. Aceasta a cerut ca toate pardidele din opoziție să nu mai facă apel la boicotarea referendumului și să se poziționeze clar față de el.

„Referendumul nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, aşa cum speculează unii, ci este efectul unui demers cetăţenesc. În locul apelurilor pentru boicotarea referendumului, ar fi mai onest dacă partidele şi-ar asuma o poziţie clară. Partidul pe care îl reprezint şi-a arătat sprijinul faţă de acest referendum şi cred că este cel mai adecvat răspuns”, a declarat premierul României, Viorica Dăncilă.

Părerea celorlalte grupuri

Liderii grupului ALDE și UDMR au spus că vor vota întocmai conțiinței lor. PNL și PSD au spus că susțin proiectul, iar USR s-a declarat total împotriva modificărilor. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, arată modificarea articolului 48 aliniatul 1 din Consitituția României.