Dacian Cioloș a vut o reacție care ar putea tăia respirația multor oameni. Acesta, după eșecul referendumului, și-a expus liber opinia despre evenimentul care a îmbrăcat țara în diferite stări. Din punctul acestuia de vedere, finalul referendumului este ca o lecție oferită de români. ”Românii au dat o lecție de democrație. Rezultatul nu are legătură cu căsătoria tradițională ci de o reacție față de politizarea refendumului a partidelor politice, încercând să dezbine românii”, a declarat acesta după încheiereavotului.
De asemenea, Dacian Cioloș consideră că victorioasă din această luptă a ieșit democrația, iar, cu această ocazie, se naște și o nouă formă a ei. ”Eu cred că a câștigat democrația. Se naște în România o nouă formă de democrație în care referendumul nu mai poate fi folosit ca instrument manipulator. Nu mă consider un învingător”, a mai spus fostul prim-ministru al Romaniei.
Totodată, acesta a explicat și ce nivel de putere a încercat să aibă PSD și cel pe care l-a avut de fapt. ”Nu stiu ce putea sa faca mai mult PSD decat ceea ce au facut. Și-au lipit clar o etichetă pe acest referendum. Pur și simplu prin faptul au amenințat cu acest referendum.
PSD și-a asumat acest referendum. Liderii PSD, de mai multe ori au amenințat cu acest referendum, că vor arăta ei ce vor românii, iar românii susțin politica PSD. Îmi imaginez că dacă ar fi trecut de 30% vedeam liderii PSD lăudându-se că cei care au votat susțin politica PSD”, a completat acesta.
La finalul declarației sale, Dacian Cioloș a subliniat și motivul real al referendumului pentru familie: dezbinarea. ”Din punctul meu de vedere cei care sunt convins ca au semnat pentru referendum cu buna credinta, crezand in acele valori, din pacate au fost prinsi in capcana politica. Mă bucur că societatea românească nu rămâne dezbinată. Familia din România și chiar familia tradițională are nevoie de politici publice care să îi ajute să aibă locuri de muncă și o viață mai bună. Din punctul meu de vedere intenția a fost de a dezbina România și românii. Este important să înteșegem că lucrurile importante nu se stabilesc în altă afara țării”