Rata inflației a atins 4%, conform Băncii Naționale a României. Urmează un nou val de scumpiri

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
14/01/2020, 11:38
Rata inflației a atins 4%, conform Băncii Naționale a României. Urmează un nou val de scumpiri
Rata inflației a ajuns la 4%, conform prognozei BNR. Sursa foto: hepta.ro

Rata anuală a inflației a crescut la 4%, potrivit Băncii Naționale a României, iar asta înseamnă că ne așteaptă un nou val de scumpiri. Prețurile la o serie de produse au crescut deja simțitor în luna decembrie, iar ăsta e doar începutul, spun analiștii economici.

Rata inflației a ajuns la 4% în decembrie. Urmează alte scumpiri

Rata inflației a crescut, așadar, la 4% în luna decembrie a acestui an de la 3,8% cât era în noiembrie. Alimentele au cunoscut o creștere a prețurilor de 5,8%, iar produsele nealimentare s-au scumpit cu 3,3%, în timp ce prețul serviciilor a înregistrat o urcare de 4,1%.

„Preţurile de consum în luna decembrie 2019 comparativ cu luna decembrie 2018 au crescut cu 4,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,0%”, se arată într-un comunicat al INS.

Prețurile vor crește la toate produsele cu încă 3,3% în primăvară

„Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2019 – decembrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2018 – decembrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,9%”, precizează Institutul Național de Statistică, conform știrileprotv.ro.

Rata inflației a crescut conform prognozei BNR, de la 3,8% în luna noiembrie la 4,2% în ultima lună a anului 2019. Cifrele au fost confirmate de guvernatorul Mugur Isărescu, cel care prezintă raportul trimestrial asupra inflației.

Fondul Monetar Internațional revizuise negativ estimările privind creșterea prețurilor de consum în România pentru anul 2020 până la o medie anuală de 4,2%, față de un avans de 3,3% preconizat în primăvară. Așadar, prețurile la produsele alimentare și nealimentare vor crește în primăvara acestui an cu încă 3,3%, potrivit estimărilor.

De altfel, România este una dintre țările europene care a cunoscut cele mai multe și mai mari scumpiri în anul 2019. Printre produsele care au fost scumpite cel mai des se numără țigările și băuturile alcoolice.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×