Reprezentanții de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au luat o decizie neașteptată în cazul clădirii Cathedral Plaza. Oficialii au respins ca inadmisibilă plângerea formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică din București (ARCB) împotriva României în legătură cu acest complex de 19 etaje de birouri, situat în centrul orașului.
Clădirea Cathedral Plaza din București este în centrul unei dispute între dezvoltator, Millenium Building Development, și ARCB. Conflictul a început în urmă cu mai bine de 15 ani și nu pare că se va încheia prea curând. Mai mult, acesta a dus la înghețarea unui proiect imobiliar de amploare aflat chiar în centrul Capitalei.
CEDO a decis că sarcina finală de a rezolva situația clădirii prin soluționarea definitivă a cererii de regularizare administrativă, obiect al unui dosar aflat pe rol la Tribunalul București, revine exclusiv Primăriei Municipiului București și instanțelor naționale. Hotărârea reprezentanților Curții Europene a Drepturilor Omului a fost luată în urmă cu câteva zile, relatează stiripesurse.ro.
Conform deciziei celor CEDO, procedurile judiciare interne privind regularizarea administrativă a clădirii Cathedral Plaza demarate de proprietarul Millennium au prioritate față de pretențiile de demolare formulate de ARCB. În plus autoritățile române sunt obligate ca în soluționarea aspectelor legate de aceasta clădire să asigure un just echilibru între drepturile de care se bucură Millennium, în calitate de proprietar al unui imobil valorând peste 70 milioane euro.
Vă reamintim că oficialii de la ARCB ceruseră celor de la CEDO să sancționeze statul român pentru ineficiența procedurilor derulate și termenul nerezonabil în care acestea se desfășoară în privința desființării clădirii Cathedral Plaza.