De teamă că s-ar putea număra printre victimele noului coronavirus, românii au luat cu asalt supermarketurile din întreaga țară, în căutarea alimentelor neperisabile, dar și a produselor care să îi protejeze de infectarea cu agentul patogen descoperit în China, dezinfectantele bazate pe alcool fiind nelipsite în aceste zile din lista de cumpărături.
Ei bine, decizia s-a dovedit mai mult decât inspirată, întrucât acestea sunt extrem de eficiente împotriva virusului care a transformat Italia în statul european cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire. Potrivit lui Raed Arafat, soluțiile care conțin alcool pot distruge temutul COVID-19, datorită proprietăților sale. Este important, însă, să ne spălăm pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde înaintea aplicării dezinfectantelor din comerț.
„Spălatul pe mâini 20 de secunde cel puțin, după care dacă vrei să pui și soluție pe bază de alcool este foarte bine. Dacă sunt pe bază de alcool şi dacă le folosim, da, omoară coronavirusul, pentru că el este ucis de soluţii pe bază de alcool şi de soluţii pe bază de clor.
Soluţiile din piaţă pentru dezinsecţia mâinilor sunt, de regulă, pe bază de alcool”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) în emisiunea Marius Tucă Show, precizând că și săpunul poate omorî coronavirusul.
Cât despre măștile de protecție la care apelează mulți dintre cetățenii români apelează pentru a se proteja împotriva agentului patogen, acestea sunt utile numai în cazul în care persoana respectivă a contactat boala. Totodată, sugestiile care circulă în mediul online nu sunt tocmai benefice, avertizează Arafat. Spre exemplu, o astfel de mască nu poate fi improvizată acasă, din două elastice, un șervețel și două capse, după cum susține Simona Draghinescu, consilier județean din Brăila.
„Masca are rolul de a-i proteja pe ceilalți, dacă persoana este bolnavă. Pe linia medicală, măștile pe care le folosim au un nivel de protecție mai ridicată. Coronavirusul a venit din partea animală. Care este animalul, nu pot să spun.
Este un virus care cel mai probabil a suferit o mutaţie şi a început să afecteze oamenii. Comparativ cu SARS sau MERS, coronavirusul are o rată de mortalitate mică, undeva la 3%. De exemplu, MERS ucide 35% dintre oamenii infectaţi.
Este, totuşi, un virus care nu este foarte agresiv. Afectează foarte mulţi oameni, dar sunt puţini cei care ajung să aibă complicaţii şi loveşte mult în vârstele foarte avansate”, a explicat Raed Arafat.