Raed Arafat, după ce a fost confirmat primul caz de coronavirus pe nava de croazieră: ”Este un virus care se transmite aerian”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 15:00
Raed Arafat, după ce a fost confirmat primul caz de coronavirus pe nava de croazieră: ”Este un virus care se transmite aerian”
Raed Arafat, primele declarații legat de cazul românului care are coronavirus. Sursa foto: Hepta.ro

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat în urmă cu puțin timp că a fost confirmat primul român infectat cu noul tip de coronavirus care a izbucnit în China. Este vorba de un cetățean aflat la bordul navei de croazieră Diamond Princess, iar Raed Arafat a reacționat imediat.

Raed Arafat despre primul caz confirmat de coronavirus în rândul românilor

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit despre primul român care a fost depistat pozitiv cu noul tip de coronavirus și a mărturisit că pacientul de la bordul navei de croazieră Diamond Princess se află în acest moment internat în spital.

Nu se cunosc foarte multe detalii despre starea cetățeanului român, însă Arafat a declarat că pe nava aflată în carantină în Japonia au fost trimise mai multe echipe care asigurată asistență permanentă, iar în momentul în care o persoană prezintă semnele bolii este trimis la spital.

„În interiorul navei a fost o transmitere destul de intensă (a virusului), cifrele au depășit 150 de persoane depistat pozitiv. Românul este unul din cei aproximativ 15 români aflați de pe navă, majoritatea membri al echipajului”, a spus ședul DSU, informează antena3.ro.

Șeful DSU despre coronavirus: ”Poți să preiei infecția în 10-15 minute”

„Sperăm să fie ok, la marea majoritate trece fără efecte grave. Este un virus care se transmite aerian. Dacă stai 10-15 minute discutând cu cineva față în față poți să preie infectia”, a adăugat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat că persoanele aflate în carantină pe nava de croazieră din Japonia „nu sunt pacienți, nu sunt bolnavi”, ci doar „persoane care au intrat în contact cu un virus și se află în perioada de incubație, pentru a se observa dacă dezvoltă boala cu pricina”.

Românul de pe Diamond Princes, primul și singurul caz de coronavirus

Cetățeanul român este primul și singurul caz de infectare cu coronavirus care a fost depistat la bordul navei de croazieră Diamond Princess. Raed Arafat a mai precizat că românul a fost izolat și a fost trimis la un spital unde este tratat în momentul de față.

„Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații. Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român.

MAE a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităților nipone”, se arată în comunicatul de presă remis de MAE.

17 români pe nava de croazieră Diamond Princess

Nava Diamond Princess se află în carantină în raza portului Yokohama din Japonia și are la bord peste 3.700 de persoane. Vasul se află în carantină pentru o perioadă de două săptămâni, după ce un pasager care a debarcat la Hong Kong a fost diagnosticat cu coronavirus.

Pe nava de croazieră se află 17 cetățeni români, 15 membri ai echipajului și 2 pasageri. Momentan nu se știe dacă primul român cu coronavirus se afla la bord în calitate de pasager sau este membru al echipajului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×