Raed Arafat, despre epidemia de coronavirus și măsurile care se impun: „România nu este închisă ermetic”! Cât de periculos este agentul patogen și când ar putea să dispară

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
01/03/2020, 09:12
Raed Arafat, despre epidemia de coronavirus și măsurile care se impun: „România nu este închisă ermetic”! Cât de periculos este agentul patogen și când ar putea să dispară
Raed Arafat, noi detalii despre pacienții români confirmați cu coronavirus. Încălzirea vremii ar putea face ca bacteria să dispară. Sursa foto: hepta.ro

După ce a transformat Italia în statul european cu cel mai mare bilanț al persoanelor infectate, coronavirusul chinezesc provoacă panică și pe teritoriul României. După tânărul din Gorj testat pozitiv cu agentul patogen descoperit în China, în cursul zilei de vineri, 28 februarie, au fost confirmate alte două cazuri. Este vorba despre un bărbat de 45 de ani din Maramureș și o femeie de 38 de ani din Timișoara, care prezintă simptome similare celor specifice bacteriei care s-a răspândit la nivelul întregii lumi.

Raed Arafat, noi detalii despre cele două cazuri de coronavirus depistate vineri în România

Într-un interviu acordat recent, Raed Arafat face apel la calm, îndemnându-i pe cetățenii români să urmeze recomandările autorităților, cea mai importantă dintre acestea fiind respectarea normelor de igienă.

Cât despre cei doi pacienți confirmați cu agentul patogen denumit științific COVID-19, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat că acestea „au venit din zone care nu erau în definiție de caz nici la izolare, nici la carantină, și totuși s-a dovedit că avem doi pozitivi din aceste zone”.

„Europa nu este închisă ermetic. România nu e închisă ermetic. Să spunem că nu mai primim italieni: un cetățean român ia mașina, merge până la Viena, ia avionul de la Viena și vine cu buletinul. Prefer să știu că vine din Italia, să ne spună. Franța, Germania, nu au luat măsuri de închidere a granițelor.

Nu au suspendat tratatul Schengen. Carantina am aplicat-o celor care vin din zone care sunt carantinate în țara respectivă. De exemplu: Wuhan, Hubei. Cei veniți din Wuhan intră direct în carantină, nu intră în contact cu nimeni, nici măcar cu familiile lor.

Carantina e mult mai dură, persoana trebuie să fie foarte bine monitorizată.  Izolarea e de fapt autoizolare: am călătorit într-o zonă, nu am simptome, nu era o zonă închisă, dar era acolo un număr mai ridicat de cazuri. Această zonă îmi impune ca eu să merg în autoizolare, să rămân acasă. Se impune automat și familiei”, a mai declarat Raed Arafat în interviul realizat de Andreea Esca pentru Știrile Pro TV.

Cât de periculos este coronavirusul și când ar putea să dispară

Totodată, șeful DSU îi liniștește pe cetățenii români care au intrat în panică la gândul că s-ar putea număra printre victimele coroanvirusului. În momentul de față, impactul acestei bacterii se încadrează în parametrii similari celui produs de gripa sezonieră obișnuită. Concret, vorbim despre un grad de mortalitate care nu depășește pragul de 3%, cele mai expuse acestui risc fiind persoanele vârstnice care se confruntă cu afecțiuni grave.

Fără îndoială, cu toții ne întrebăm când ar putea să dispară agentul patogen care în doar câteva luni a contaminat zeci de mii de persoane din întreaga lume. Ei bine, potrivit lui Arafat, de îndată ce vremea se va încălzi, șansele ca bacteria ucigașă să fie stopată sporesc semnificativ.

Există, însă, riscul să reapară la toamnă, mai ales dacă cercetătorii nu vor reuși să dezvolte până atunci un vaccin eficient. „Măsurile de acum sunt luate temporar până apare vaccinul. Când apare vaccinul, vaccinarea va deveni soluția prin rupem cercul vicios al virusului. Până la vaccin încercăm să limităm cazurile”, explică Raed Arafat.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×