Puțini români au aflat asta despre ANAF! Contribuabulii ar putea rămâne cu datorii imens. Persoanele fizice care agită până la data de 15 decembrie obligațiile fiscale care au fost stabilite prin declarața uică ori prin decizia de impunere anuală vor primi bonificații.
Această acțiune s-a terminat însă fără ca mulți dintre contribuabili să afle despre ea. Românii au avut la dispoziție mai puțin de 17 zile lucrătoare pentru a se prezenta la sediul ANAF și să-și plătească datoriile. Bonificațiile de 10% din sumele restante a fost publicat în Monitorul oficial în data de 27 noiembrie 2018.
Deși termenul limită pentru acordarea bonificațiilor pentru impozitul pe venit și pentru plata CAS a trecut, nu au fost mulți români care au știut despre asta. Mai există însă un termen permisiv, 31 martie 2019, care de adresează doar contribuții individuale de asigurări sociale și de sănătate.
Bonificațiile nu au fost acordate pentru toate sumele restante din ultimii cinci ani, cum era anunțat, ci numai pentru cele din anii 2016 și 2017. „Sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuală pentru care se acordă bonificaţie sunt următoarele: a) impozitul pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017; b) contribuţia individuală de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016 – 2017; c) contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017”, se arată în Ordinul Nr. 2906/2018 al ANAF. Astfel, românii au rămas cu datorii neplătite către Fisc și acum se văd nevoiți să plătească toată suma, plus penalizări și dobânzi.
„Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare și cuprinde obligațiile fiscale restante la sfârșitul trimestrului și neachitate la data publicării listei”, se arată în Codul de procedură fiscală. Concret, persoanele fizice și cele juridice vor apărea pe liste dacă datoriile lor trec de următoarele praguri: