PSD, noi acuzaţii pentru PNL: “E o mare eroare. E o crimă ce au făcut”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 18:22
PSD, noi acuzaţii pentru PNL: “E o mare eroare. E o crimă ce au făcut”
PSD anunță că va depune amendamente la Legea bugetului pentru anul 2020! ”Bugetul ajunge doar pentru 9 luni”er.ro

Înlocuirea directorului Băncii de resurse genetice vegetale, cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice, a stârnit un nou scandal monstru între PSD și PNL. Revoltați de această măsură, social-democrații îi acuză pe liberali că au luat hotărârea exclusiv pe considerente politice.

PNL, acuzat că l-a schimbat pe directorul Băncii de resurse vegetale din motive politice

Într-o conferință de presă susținută recent, Dănuţ Păle, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, s-a arătat extrem de nemulțumit de măsura luată recent de Guvernul Orban, în condițiile în care Vânătoru este cel care a inițiat acest proiect. „Este o adevărată crimă”, crede deputatul, care anunță că PSD va contesta această decizie.

„I-am dat SMS ministrului Agriculturii, în care i-am spus că e o crimă ce au făcut. Pentru agricultura românească şi Banca de Gene. Îmi apare că a citit SMS-ul, dar nu mi-a răspuns încă. E o mare eroare a ministrului şi a PNL și îi va costa. Eu sper că Dumnezeu le va lumina mintea şi vor repara greşeala făcută”, a declarat social-democratul, completat de primarul Buzăului, Constantin Toma, conform stiripesurse.ro.

Nu există un alt specialist în țară mai bun decât Costel Vânătoru. De ce să-l demiţi ?! Dânsul n-are nicio treabă cu politica, n-a fost, nu e şi nu va fi membru la niciun partid.

E cercetător, şi-a dedicat viaţa acestei ştiinţe. E o decizie de neînţeles şi o lovitură dată unei idei bune de dezvoltare a acestei ţări”, a reacționat edilul.

Primarul Buzăului: „Fără Costel Vănătoru acest proiect este ratat”

Cu toate acestea, Constantin Toma speră ca actualul Guvern să revină asupra deciziei, pentru ca municipalitatea buzoiană să nu retragă donația făcută Executivului, o clădire şi un teren de 1,2 hectare situate în centrul Parcului Crâng. „Fără Costel Vănătoru acest proiect este ratat”, susține primarul.

Reamintim că fostul director al AFIR, Adrian Chesnoiu, a fost delegat joi la Banca de resurse vegetale din Buzău, instituţie subordonată Guvernului și înfiinţată în luna septembrie, înlocuindu-l pe cercetătorul Costel Vânătoru. Acesta fusese detaşat timp de un an de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău pentru implementarea proiectului.

Scopul Băncii de gene de la Buzău este acela de a proteja 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale şi aromatice aflate pe cale de dispariţie. Practic, vorbim despre o bancă de semințe de plante autohtone a  cărei activitate principală este explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea și conservarea  resurselor fitogenetice.

Această instituție conservă patrimoniul genetic vegetal aflat în momentul de față la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău și pe cuprinsul întregii țări, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție.

Colecția de specii și subspecii de plante stă la baza viitoarelor cercetări în domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale, având ca scop menţinerea biodiversităţii, îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice și salvarea speciilor. De asemenea, Banca îmbogățește colecția de resurse genetice la plantele medicinale şi aromatice din România, prin înfiinţarea unei colecţii naţionale, unde se vor regăsi plante din flora spontană autohtonă şi internaţională, plante rare sau aflate pe cale de dispariţie.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×