Proiectul de lege care prevede amânarea plății utilităților a fost adoptat în Senat! Firmele au parte la rândul lor de o facilitate importantă

Vești cât se poate de bune pentru persoanele care au intrat în șomaj tehnic sau nu mai au posibilitatea de a-și achita datoriile în contextul crizei provocate de epidemia de coronavirus. În cursul zilei de marți, Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede amânarea plăţii facturilor la utilităţi pentru o perioadă de trei luni.

Plata utilităților va fi amânată timp de trei luni. Proiectul adoptat de Senat prevede beneficii și pentru firme

Actul normativ inițiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, care prevede o serie de facilităţi fiscale acordate atât companiilor, cât și angajaților acestora, categorii puternic afectate de răspândirea agentului patogen. Concret, firmele au posibilitatea de a solicita amânarea pe o perioadă de trei luni a plății CAS şi CASS, în cazul în care își păstrează salariații.

Cât despre persoanele fizice, acestea vor beneficia de amânarea plăţii la utilităţi, fie că vorbim despre apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice, de internet sau cablu TV. Ulterior, sumele care se adună vor fi eșalonate pe o perioadă de 12 luni.

Proiectul prevede și amânarea contribuțiilor sociale și de asigurări sociale, în cazul în care operatorul economic va solicita acest lucru

Cererea de amânare a plăţii trebuie să fie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere în care să se detalieze cazul/motivul imposibilităţii de plată, sub sancţiunea răspunderii penale privind falsul în declaraţii.

De asemenea, la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea termenului, fără perceperea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere.

O altă măsură prevăzută de proiectul legislativ adoptat marți în Senat presupune amânarea plăţii, la cererea operatorului economic, a contribuţiilor sociale aferente veniturilor din salarii şi a plăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de trei luni, începând din luna martie.

Facilităţile se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii a cel puţin 75% din contactele de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Contribuabilii, persoane fizice şi juridice, nu vor plăti dobânzi sau penalităţi de interzicere pentru perioada cât timp plata este amânată. La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.