Candidatul la prezidențiale din partea Alianței USR – Plus, Dan Barna, a fost subiectul unei anchete a jurnaliștilor de investigație din partea Rise Project. Aceștia au prezentat mai multe proiecte sociale ale lui Barna, făcute pe fonduri europene și prin care a obținut finanțări de milioane de lei. Din păcate însă, o parte din aceste proiecte nu au avut succes, iar jurnaliștii arată că de vină pentru acest lucru sunt apropiații prezidențiabilului USR sau chiar Barna în persoană.
Cei de la Rise încep articolul cu o comparație între Dan Barna și Liviu Dragnea în ceea ce privește modul lor de a face business: „Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece. Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală. La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine”, arată cei de la Rise Project, în articolul publicat marți.
Cei de la Rise Project prezintă povestea a trei proiecte în care au fost angajate persoane cu dizabilități sau din medii defavorizate și care au colapsat: „Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. (…) Proiectele îngropate de Grupul de Consultanță și Dezvoltare – DCG s-au numit “Punți Comunitare” (social), “SES-am Deschide-te” (social)și “Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial), iar aceasta e povestea lor. În centru se află candidatul Alianței 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene”, arată sursa citată.
Președintele USR susține că nu a făcut nimic rău, ci doar a avut ghinion în afacerile sale, începute pe fonduri europene: „Rise s-a concentrat pe câteva întreprinderi care nu au rezistat după perioada de sustenabilitate a proiectelor cu finanțare europeană. Am avut săptămâna trecută un interviu cu cei de la Rise. Am înțeles că au investigat proiecte pe care le-am desfășurat în perioada anterioară intrării în politică, când eram antreprenor și consultant în domeniul fondurilor europene. (…) Le-am răspuns deschis și onest la toate întrebările. Îl consider un exercițiu de transparență și normalitate într-o campanie electorală”, a spus liderul USR Dan Barna, pe facebook.