Proiect de lege: O categorie de pensionari va scăpa de plata unui impozit important

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
14/12/2019, 09:42
Proiect de lege: O categorie de pensionari va scăpa de plata unui impozit important
Unii pensionari pot scăpa de un impozit important. Sursa foto: wallstreet.ro

Vești bune pentru pensionarii cu pensii mici, care mai sunt și singuri! Aceștia vor putea închiria o cameră, două, din casa lor, iar statul le va oferi facilități demne de luat în calcul! Aceștia vor scăpa de plata impozitului pe venit, potrivit unui  proiect de lege intrat deja în dezbaterea Senatului.

Unii pensionari pot scăpa de un impozit important

Vizați de actul normativ sunt pensionarii cu pensii pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială în sistemul public de pensii. Doar aceștia vor vor scăpa de impozit dacă oferă spre închiriere studenților, elevilor și persoanelor ieșite din sistemul de protecție socială spații din locuințele proprii.

Măsura respectivă are scopul de a combate fenomenul de izolare cu care se confruntă persoanele vârstnice, în special după retragerea din activitate, potrivit inițiatorilor actului normativ. Mai mult, proiectul de lege mai prevede o facilitate!

Pensionarii care își închiriază părți din apartament vor fi scutiți și de la plata impozitului pe locuință

Pensionarii care primesc în chirie studenți, elevi sau persoanelor ieșite din sistemul de protecție socială, pot beneficia inclusiv de scutirea de la impozitul pe locuință proporțional cu suprafața închiriată, conform contractului de închiriere și care ar urma să își producă efectele începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative.

Nerespectarea condițiilor impuse de proiectul de lege privind scutirea la impozit a pensionarilor care închiriază locuința le poate aduce acestora probleme foarte serioase cu legea. Aceștia ar putea fi trimiși în judecată pentru evaziune fiscală!

Românii au, începând de joi, Pilonul III de pensie

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în unanimitate, în calitate de for decizional, o lege care introduce în România pensiile ocupaționale, suplimentare față de toate celelalte scheme de pensie existente în acest moment.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP).

El defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi plata pensiilor ocupaţionale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×